Nagyvilág

Újabb légi csapások Aleppóban, sokan meghaltak

Két nappal az általános fegyvernyugvás tervezett hatályba lépése előtt több légicsapás érte szombatonn Aleppó felkelők kezén lévő részét, és legalább 45 ember meghalt - jelentették ellenzéki aktivisták.

A halálos áldozatokról az Aleppói Médiaközpont nevű ellenzéki tömörülés számolt be. A londoni székhelyű, Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) 69 halottról tud Aleppó kormányzóságban, akik között 13 kisgyerek és tizenéves is van.

A hétfőn naplementekor életbe lépő tűzszünetet szombatra virradóra jelentette be Genfben John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Napközben a szíriai kormány Damaszkuszból azt közölte, hogy elfogadja a megállapodás feltételeit, és Aleppóban a kitűzött időpontban “humanitárius okokból” el fognak hallgatni a fegyverek. Az ellenzék jelentős részét tömörítő ernyőszervezet, a Tárgyalási Főbizottság reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak betartatják majd a megállapodást, és úgy vélte, hogy Moszkvának nyomást kellene gyakorolnia Damaszkuszra, hogy tartsa tiszteletben az egyezséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik