Nagyvilág

Történelmet írt az ellenzék a Seychelle-szigeteken

A többpártrendszer visszaállítása óta először az ellenzéki koalíció, a Seychelles-i Demokratikus Unió (LDS) nyerte a parlamenti választásokat a Seychelles-szigeteken a vasárnap hajnalban közzétett eredmények tanúsága szerint.

Az LDS a seychelles-i törvényhozás 15 képviselői helyét szerezte meg. Az egykori állampártnak, az 1977 óta hatalmon lévő, A Nép nevű politikai alakulatnak a választás után 10 mandátuma lesz a Seychelles-szigetek parlamentjében.

A 115 apró szigetből álló országban csütörtökön kezdődött a szavazás, amely egészen szombatig tartott, amikor a 71 932 választópolgár túlnyomó többsége leadhatta szavazatát. Az ország választási bizottsága úgy találta, hogy a voksolás rendben zajlott. A választást nemzetközi megfigyelők is figyelemmel kísérték.
A Seychelles-szigetek törvényhozása 35 képviselőből áll, de közülük csak 25-öt választanak meg közvetlenül, a maradék helyeket a pártokra leadott szavazatok arányában osztják el.

A választáson három párt mintegy száz jelöltje indult. Az előző törvényhozásban elsöprő többsége, 33 képviselője volt A Népnek. A végrehajtó hatalom viszont továbbra is A Nép politikusa, a tavaly harmadszor, az ország történetében példátlanul szűk többséggel újraválasztott James Michel elnök kezében van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik