Nagyvilág

Müncheni lövöldözés: több gyanúsított ellen nyomoznak internetes fenyegetések miatt

Továbbra is 24 gyanúsított ellen folytatnak nyomozást a müncheni hatóságok a júliusban történt ámokfutó lövöldözéshez kapcsolódó internetes uszítás, valamint bűncselekménnyel fenyegetés miatt, közölte vasárnap Marcus da Gloria Martins rendőrségi szóvivő.

Az esetek egy részében “olyan emberekről van szó, akik a tettes Facebookon közzétett felhívását, amelyben egy McDonalds-hoz hívott embereket, utánozták, például olyan módon, hogy egy mozi látogatására hívtak fel” – mondta a szóvivő. Őket bűncselekménnyel történő fenyegetéssel gyanúsítják, ami a német büntető törvények szerint a köznyugalom megzavarására alkalmas bűncselekmények közé számít. “Más esetekben az interneten elkövetett uszításról van szó”, mondta el a szóvivő, részletekre azonban nem tért ki.

Július 22-én egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt a bajor tartományi fővárosban, majd öngyilkosságot követett el. Tette valószínűleg szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

Az első riasztások után olyan hírek kaptak lábra, hogy több elkövető van menekülőben, a hatóságok terrorriasztást adtak ki, és a városban több helyen pánik tört ki.

Az ámokfutást követő éjszakán 66 fantomhelyszínről érkezett segélyhívás, ebből 64 lövöldözésről szólt és kettő túszejtésről, és mindegyikről az bizonyosodott be, hogy téves riasztások voltak, mondta el ezzel kapcsolatban a szóvivő.

Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy a telefonálók túlnyomó többsége valóban félelemből cselekedett. A rendőrségi illetékes leszögezte, hogy a szóban forgó nyomozások nem állnak összefüggésben ezekkel a téves segélyhívásokkal.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik