Nagyvilág

Meghalt a világháború egyik leghíresebb képén megcsókolt nő

A fiatal nőt egy ismeretlen, a háborúból hazatért amerikai tengerészgyalogos csókolt meg az ikonikussá vált képen. Greta Friedman 92 éves volt

Amikor a fotó elkészült, Greta 21 éves volt és fogász asszisztensként dolgozott. A New York-i Times Squaren hirtelen megragadta és megcsókolta őt George Mendosa tengerészgyalogos. A páros sem előtte, sem utána nem találkozott egymással.

A képet Alfred Eisenstaedt készítette, 1945. augusztus 14-én, miután Japán kapitulált és véget ért a második világháború. Később a fotós azt mondta, a matróz több nőt is megcsókolt a Times Squaren, ezt a képet csak azért készítette, mert a tengerész sötét egyenruhája és a nő fehér ruhája annyira kontrasztos volt, hogy bízott benne, sikerül egy fotót csinálnia.

1980-ig senki nem tudta, pontosan kik szerepelnek a képen, a Life magazin (ahol annak idején a fotó is megjelent) akkor tett közzé egy felhívást, hogy jelentkezzenek a szereplők. Greta akkor úgy emlékezett vissza, mint egy csodálatos véletlen, ahol egyszerre van egy helyen egy matróz, egy nő és egy fotós.

92 évesen, tüdőgyulladásban halt meg egy virginiai kórházban.

(El País)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik