Nagyvilág

Nyilvánosságra hozták Bush 9/11-re adott reakcióját

Elsőként jelentek meg részletek George Bush amerikai elnök 2001. szeptember 11-i támadásokra adott reakciójáról. „Háborúban állunk" - mondta Bush telefonon alelnökének, Richard Bruce Cheney-nek az Air Force One fedélzetéről. A sajtótitkár kéziratainak nyilvánosságra hozatalának apropója az esemény 15. évfordulója.

Összesen hat oldalt jegyzetelt le aznap Ari Fleischer, az iratok egyébként tökéletesen leírják Bush idegállapotát.

Minket azért fizetnek, hogy ezt most a kezünkbe vegyük és találjuk meg, hogy ki a felelős ezért. Egy biztos: nem fognak engem szeretni mint elnök

– mondta a fedélzeten tartózkodó kollégáinak, majd hozzátette: nem ússzák egy egy kézre ütéssel.

A papírok megléte eddig sem volt titkos, Fleischer többször hivatkozott rájuk korábban, de a teljes anyagot csak pénteken kapta meg a Reuters. „Bárki is volt az, nem akarom, hogy a városon kívül tartson engem” – mondta.

A történtek után Bush és Cheney is fontosnak tartotta, hogy az amerikaiak lássák, a kormány továbbra is képes működni.

Az elnök szerint arctalan gyáva alakok ellen folytattak háborút.

Fleischer írásában van egy utalás egy üzenetre, amit a földről kaptak, ami szerint „az Angyal lesz a következő”. Akkoriban az Air Force One gép másik neve Angel (Angyal) volt, így többen azt gondolták, hogy az elnöki gép lesz a következő célpont. Emiatt egy fegyveres őr védte a pilótafülkét arra az esetre, ha valaki a fedélzeten akcióra készülne.

A papírokból kiderül az is, Bush a felesége és a gyermekei miatt is aggódott, így gyorsan megbizonyosodott, hogy nincs bajuk és biztonságos helyre vitette őket. A kisállata hogyléte felől is érdeklődött, mire a személyzetvezetője úgy felelt:

„Ó, Barney? Éppen Oszáma Bin Láden sarkában van!”

A jegyzetből kiderült az is, mit tenne Bush, ha éppen a Fehér Házban lenne és közeledne egy gép.

Nagyon remélném, hogy aznap olvastam a Bibliából.

Via, címlapkép: Europress / Getty

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik