Nagyvilág

Kiraktad Facebookra a kivilágított Eiffel-tornyot? Várhatod a csekket!

Fura európai uniós jogi szabályozásra hívja fel a figyelmet a Politico: az oldal szerint ugyanis büntetésre is számíthat az, aki éjszaka készült fotót oszt meg az Eiffel-toronyról. Akár ilyen abszurd helyzetek is fennállhatnak a szerzői jogi törvénynek köszönhetően annak ellenére, hogy azt ígérték, hosszú várakozás után jövő héten végre újra átnézik a jogszabályokat.

Franciaországban, de akár Olaszországban és Dániában is, előzetes engedélyt kell kérni, ha valaki megosztana vagy eladna egy olyan képet, amin szerzői jogi védelem alatt álló épület vagy szobor (például a Louvre piramisa vagy a koppenhágai kis hableány szobra) láthatóak. Ha nem teszi meg, akkor – elméletileg – számolnia kell azzal, hogy megbüntetik csakúgy, mintha mondjuk bliccelne a tömegközlekedésen.

Az Európai Bizottság fél felvenni a harcot a francia kormánnyal. Az ország egyébként kimagaslóan szigorú a szerzői jog tekintetében

– nyilatkozta Julia Reda, az Európai Parlament képviselője, majd hozzátette, a franciák elég okosak ahhoz, hogy elhitessék az EB-vel, hogy csináltak valamit, csak hogy azok ejtsék végre ezt az ügyet.

A Bizottság egyébként közmeghallgatást tartott márciustól kezdve, ami júniusban ért véget, és arra volt kíváncsi, mennyire legyen szigorú a szabályozás. Az eredményeket viszont még nem publikálták, és bár a héten megkérdezték Nathalie Vandystadt szóvivőt, nem válaszolt arra, nagyjából mikorra várható.

Günther Oettinger a Politicónak elmondta:

a többi ország készséges a jogszabályok enyhítését illetően, egyedül Franciaország hadakozik minden erejével. Éppen ezért az EB kiszáll a döntésből és az országokra bízza azt.

De miért tilos pont éjszaka fotózni?

A válasz egész egyszer: az éjszakai világítását ugyanis Pierre Bideau tervezte 1983-ban, különálló művészeti installációnak számít és jogvédelem van rajta, ami csak a művész halála után 70 évvel oldódik fel. Mivel Bideau még él, ezért határidő egyelőre nincs.

Dániában is van egy hasonló történet: ott Carl Jacobsen sörfőző kérte fel Edvard Eriksent, hogy készítsen egy szobrot Hans Christian Andersen híres mesehőséből, a kis hableányból. 1913-ban el is készült, Eriksen 1959-es halála után pedig az unokái örökölték a szobrot és a vele járó jogokat. A műről 150 kilogrammos bronz replikákat készítenek, azokat pedig közel 74 ezer euróért, azaz 23 millió forintért árulják – ebben pedig nincs benne az áfa és a szállítási díj. Ezzel a jogukkal 2029-ig élhetnek.

Az Eiffel-torony kivilágításának jogtulajdonosai egyébként elmondták,

nem üldözik azokat, akik ilyen fotókat töltenek fel. De mivel a lehetőségek adottak, bármikor meggondolhatják magukat.

Fejlécképünk: Europress / Getty

Ajánlott videó

Olvasói sztorik