Nagyvilág

Beszállt az amerikai kormány az olajosok és a sziúk háborújába

Palaolajat szállítanának a milliárd dolláros csővezetékben, ami egy szent indián területet keresztezne. A tettlegességig fajuló vitában az USA három minisztériuma tett igazságot.

Nemrég azzal került be a hírekbe a nagy vitát kiváltó amerikai olajvezeték, hogy a helyi Zöld Párt elnökjelöltje, Jill Stein rágraffitizett egy markolóra, hogy tiltakozzon az építkezés ellen. Most végre az amerikai kormány is a szent fööldjüket védő indiánok mellé állt – írja a BBC.

Megkérte a Dakora Access Pipeline-t építő céget, hogy állítsa le a sziúk szent földjén áthaladó cső építését. Tette ezt percekkel azután, hogy James Boasberg bíró olyan döntést hozott, ami engedi a további építkezést. Ezt írta felül a kormányzati döntés, ami előírja az építő cégnek, hogy az Oahe-tótól nem messze állítsa le az építkezést.

Három amerikai minisztérium, az igazságügyi, a hadügyi és a belügyi közös közleményt adott ki, miszerint ideje lenne végre tiszteletben tartani az őslakos törzsek nézőpontját az ilyen nagy projektek tervezésekor. Az Álló Szikla Sziú Törzs (Standing Rock Sioux Tribe) történelmi napnak nevezte ez, hogy végre hallathatták a hangjukat, eredményesen.

Az olajcégek nem örülnek

A csővezeték 3,7 milliárd dollárért épülne meg észak-déli irányban 1770 kilométer hosszan. A Bakken palaolajmezőről hozná a nyersolajat a Mexikói-öböl finomítóiba. Környezetvédők szerint a napi 570 ezer hordó olaj szállítása komoly környezeti kockázatokat rejteget. A döntés ellen persze ágálnak az olajos multik, szerintük munkahelyek ezrei kerülhetnek veszélybe egy ilyen precedenssel.

Közben a terepen is zajlik a csatározás, a szent helynél sokadszorra csaptak össze az olajcég biztonsági emberei és az aktivisták. Hat embert megharaptak a kutyák, 30 főt paprika-spray-vel fújtak le egy törzsi szóvivő szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik