Nagyvilág

A szíriai hadsereg visszafoglalta az Aleppó déli részébe vezető utat

A szíriai hadsereg visszafoglalta azt az utat, amely Aleppó kormányerők kezén lévő nyugati kerületeibe vezet, s amelyet - jelentette pénteken az Ihbaríja állami tévécsatorna.

A televízió szerint az útvonalat hamarosan megnyitják a civilek előtt. A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák csütörtökön foglalták vissza az Aleppó déli részében lévő Ramussza nevű kerületet, egyben az útvonalat is.

A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a nap folyamán ellenzéki fegyveresek lőtték a város Szaláh ad-Din nevű nyugati kerületének kormányerők által megszállva tartott részeit. A támadásban legalább nyolcan haltak meg, köztük négy gyermek és mintegy 30-an megsebesültek. A kerület felkelők kezén lévő részeit pedig légicsapások érték, amelyek során heten vesztették életüket, köztük ugyancsak voltak gyerekek, illetve sokan itt is megsebesültek – tette hozzá az OSDH.

Csak veszélyes úton menekülhettek a civilek

Ellenzéki lázadó erők, köztük dzsihadista csoportok augusztusban foglalták el a Ramusszát, feltörve a damaszkuszi rezsim erőinek ostromgyűrűjét, amelyet még júliusban vontak a város köré. A déli kerület elvesztése megfosztotta Aleppó kormányerők uralta nyugati kerületeinek lakóit a fontos útvonaltól, így a civilek csak egy jóval veszélyesebb úton hagyhatták el a várost.

Az Ihbaríja tévé felvételein szerelőket lehetett látni, ahogy rendbe hozzák az elektromos felsővezetékeket, illetve néhány az úton közlekedő polgári járművet is. Az ENSZ több ízben sürgette, hogy tartsanak 48 órás humanitárius tűzszüneteket a városban, Moszkva és Washington ez irányú tárgyalásain azonban mindmáig nem sikerült áttörést elérni.
Pénteken John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek immár sokadik egyeztetése zajlott Genfben a szíriai konfliktus politikai rendezéséről, valamint egy lehetséges aleppói fegyvernyugvásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik