Nagyvilág

Halálos ítéletet róttak ki az indiai savas támadóra

savtámadás (savtámadás)
savtámadás (savtámadás)
Évi több száz savas támadás történik Indiában, de egy halálos 2013-as eset a bíróságokat is megdöbbentette. A legsúlyosabb büntetést szabták ki az elkövetőre.

Mérföldkőként írja le azt az ítéletet a BBC, amit egy indiai savtámadásos ügyben hozott egy mumbai bíróság csütörtökön. A 23 éves Príti Ráti három éve épp megérkezett Delhiből a mumbai vasútállomásra, hogy nővérként csatlakozzon az indiai haditengerészethez, amikor a vádlott savat öntött az arcára. A súlyos tüdő- és szemsérülést szenvedett nő egy hónappal később belehalt azokba.

A tettes Ankur Panvar, a nő szomszédja volt, akinek ő visszautasította a házassági ajánlatát, ezzel indokolta a támadást is. A bíróság a ritkák közt is a legritkább bűncselekménynek nevezte a súlyos tettet, majd kirótta a legsúlyosabb büntetést. Tudósítások szerint több hasonló ügyben elképesztően enyhe ítéletek születtek eddig, úgyhogy a mostani precedens értékű lehet.

Indiában a savtámadás után szövetségi szinten tették kötelezővé, hogy csak az vásárolhat savat, aki felmutatja az érvényes személyi igazolványát. Az intézkedés kritikusai szerint ez is édeskevés: kormányzati adatok szerint még mindig évi többszáz ilyen támadás történik, de civilek szerint sokkal magasabb a számuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik