Nagyvilág

Egy nyugalmazott amerikai tábornok ad majd tanácsot az ukrán védelmi miniszternek

Az amerikai védelmi miniszter egy nyugalmazott tábornokot bízott meg azzal a feladattal, hogy legyen az ukrán védelmi miniszter különleges tanácsadója.

Ash Carter egy londoni békefenntartó konferencián találkozott ukrán kollégájával, Sztepan Poltorakkal, és ezután jelentette be a sajtónak, hogy John Abizaid kapta a megbízást. Abizaid állt az amerikai Középső Parancsnokság élén 2003 júliusától 2009 márciusáig. Ebben az időszakban az ő hatáskörébe tartoztak az afganisztáni és közel-keleti amerikai hadműveletek.

Carter hangsúlyozta, hogy a tábornok kinevezése nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok támadó hadműveletekben akarja segíteni Ukrajnát az ország keleti részében.  Folytatódik a védelemorientált amerikai katonai segítség – jelentette ki.

Ukrajnában a kormány igyekszik erősíteni a fegyveres erők fölötti civil ellenőrzést, felszámolni a korrupciót és reformokat vinni végbe a hadseregben. Abizaid ebben fog segíteni a tanácsaival. Carter azt is bejelentette, hogy partnerségi megállapodást kötött Poltorakkal Ukrajna védelmi képességeinek fokozása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik