Nagyvilág

Az egyik amerikai elnökjelöltnek fogalma sincs, hol van Aleppó

Gary Johnson, aki a Libertárius Párt jelöltjeként az amerikai elnöki posztra pályázik, egy csütörtök reggeli tévéműsorban súlyos külpolitikai tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot, egyebek között azt kérdezte a műsorvezetőtől, hogy mi az az Aleppó?

Johnsont az MSNBC televízió reggeli adásába hívták meg vendégnek, és a műsorvezető a szíriai helyzetről faggatta. A 63 éves politikus, aki korábban két ciklusban is Új-Mexikó szövetségi állam kormányzója volt, láthatóan információhiánnyal küzdött, bizonytalan volt, küszködött a válaszadással. A műsorvezető segítő kérdése így szólt: ha elnökké választanák, mit tenne az Aleppóban kialakult helyzet rendezésére? Gary Johnson szeme elkerekedett, majd csöppnyi szünet után visszakérdezett: “És mi az az Aleppó?” A műsorvezető azt hitte, hogy vendége tréfál, meg is jegyezte: “Ugye, viccel”.

Miután Johnson tényleg nem tudott semmit Aleppóról, az ostromlott szíriai városról, Mike Barnicle műsorvezető elmagyarázta, hogy Aleppó Szíriában van, a menekültválság központja. “Aha, már értem. Értem” – válaszolta Gary Johnson. Majd kifejtette, hogy szerinte a helyzet zavaros, és az egyetlen megoldás Szíriában az lenne, ha összefognának Oroszországgal, és diplomáciai úton vetnének véget a háborúnak, de – folytatta – “támogatjuk az ellenzéket, a Szabad Szíriai Hadsereget, a Szabad Szíriai Hadsereg viszont összefogott az iszlamistákkal is, és hát az is tény, hogy támogatjuk a kurdokat is, szóval szerintem ez egy igazi zűrzavar”. Majd leszögezte : a válságot “úgy fogjuk lezárni, hogy elkerülhetetlenül támogatjuk a rezsimváltást, dehát ezek a rezsimváltások mindig egy kevésbé biztonságos világhoz vezettek”.

A másik műsorvezető, Joe Scarborough – talán menteni próbálván a helyzetet – ezt követően arról beszélt, hogy a külpolitika “annyira jelentéktelen, hogy valakinek, aki az Egyesült Államok elnökségére pályázik, még csak nem is kell tudnia, mi az az Aleppó, hol van, és miért fontos”.

A Libertárius Párt, amelynek színeiben novemberben Johnson indul az elnökségért, jelenleg hétszázalékos támogatottságot tudhat magáénak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik