Nagyvilág

Obama 90 millió dollárt ad Laosznak bombamentesítésre

Az Egyesült Államok további segítséget nyújt Laosznak a térségbeli háborúk következményeinek felszámolásához – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, aki szerdán egy ottani rehabilitációs központot keresett fel.

Obama az előző nap érkezett a délkelet-ázsiai ország fővárosába, Vientiánba, hogy részt vegyen a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek csúcstalálkozóján.

Fél évszázaddal ezelőtt Laosz belesodródott a szomszédos Vietnamban dúló háborúba, míg az amerikai katonák az országban közvetlenül is beavatkoztak a laoszi kommunisták és a jobboldali csoportok közötti harcokba. Az amerikaiak bombázták a Laoszon áthaladó, vietnami kommunisták utánpótlási vonalait is.

Mintegy 80 millió fel nem robbant bomba van még az ország területén.

Obama nem kért bocsánatot a háborúban történtekért, de azt hangoztatta, hogy a konfliktus arra figyelmeztet: a háború szörnyű csapást mér az ártatlan emberekre, nőkre és gyerekekre, bármi is legyen kirobbantásának oka vagy szándéka.

Annak ellenére, hogy a háború véget ért, a laosziak az azóta elmúlt évtizedekben is “árnyékában” éltek – hangoztatta az elnök. Kijelentette, “erkölcsi és emberiességi kötelezettség a bombázás következményeinek felszámolása”. Ezért arra utasította kormányzatát, hogy három éven át 90 millió dollárt folyósítson bombamentesítésre.

Az elmúlt húsz évben az Egyesült Államok 100 millió dollárt szánt erre a célra. A vientiáni kormány bejelentette, hogy segítséget nyújt a harcokban elesett amerikai katonák maradványainak felkutatásához, az eltűntek sorsának felderítéséhez.

Az amerikai csapatok 1964-től 1973 februárjáig folytattak titokban hadműveleteket az ország területén, annak ellenére, hogy a Laoszról szóló genfi egyezmény szavatolta az ország semlegességét. Laosz a világtörténelem legintenzívebben bombázott országának tekinthető: az Egyesült Államok 1964 és 1973 között több mint kétmillió tonna bombát dobott le rá, többet mint Németországra és Japánra együttvéve a második világháborúban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik