Nagyvilág

Menekülteket szállító kisteherautót tartóztattak fel Ausztriában

Feltartóztattak egy kisteherautót az A4-es autópályán Schwechatnál, Ausztriában, melyben 17 migráns utazott összezsúfolódva, köztük egy nyolc hónapos csecsemő – jelentette szerdán az alsó-ausztriai rendőrkapitányság.

A hatóságok őrizetbe vettek három feltételezett embercsempészt: a jármű sofőrjét, egy 19 éves egyiptomi férfit, valamint egy 20 és egy 37 éves szíriai állampolgárt, akik a migránsokat szállító kisteherautó előtt haladó autóban utaztak.

A kisteherautó egy másik sofőrnek lett gyanús, aki jelentette a dolgot a rendőröknek. Mindez még augusztus 30-án történt, de a rendőrség most számolt be az esetről.

A migránsok – férfiak, nők és egy csecsemő – nagyjából öt négyzetméteres területre voltak bezárva. A rendőrség adatai szerint a szülők a csempészektől altatót, illetve nyugtatót kaptak, amelyet be kellett adniuk kisgyermeküknek. Ha ennek az utasításnak nem tettek volna eleget, a felszállásra kijelölt helyen hagyták volna őket az éjjeli órákban.

A magyar-román határtól Schwechatig tartó több órás út során a menekültek egyszer sem szálhattak ki, így nem ettek, nem ittak semmit, vécére sem mehettek. A csempészek utasítása az volt, hogy a csoportot Bécs körzetében tegyék ki.

A borzalmas utazási körülmények miatt minden utas testi épsége és élete veszélyben volt, különösen a csecsemőé – derült ki a rendőrségi közleményből.

A fuvarért a migránsok fejenként ötezer eurót (több mint 1,5 millió forintot), a kisgyerek után 2500 eurót kellett fizetniük.

Ez nagyjából 75 ezer euró (mintegy 23 millió forint) bevétel a csempészeknek ezzel az egyetlen akcióval, mondta a rendőrkapitányság.

A gyanúsítottak – akiket Korneuburgba szállítottak – csak részben ismerték be tettüket. Az alsó-ausztriai bűnügyi hatóság emberkereskedelem miatt indított vizsgálatot.

Kiemelt képünk illusztráció, Getty Images Hungary

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik