Nagyvilág

Clinton a pincébe száműzte az őt követő újságírókat

A demokrata elnökjelölt teljesen úgy viselkedik, mintha utálná a kampányáról tudósító riportereket.

A Hillary Clinton elnökválasztási hadjáratáról tudósító amerikai újságíróknak hétfőn egy teljesen szokatlan élményben lehetett részük: végre közelről láthatták a Demokrata Párt elnökjelöltjét. Sőt, még kérdéseket is feltehettek Clintonnak, aki a több mint egy éve tartó kampány alatt igyekezett mindent megtenni, hogy távol tartsa magától az országos sajtónak tudósító újságírókat. Hétfőn azonban végre elkezdett együtt utazni az őt követő riporterekkel, a Clinton-kampány által kibérelt Boeing 737-es repülőgépen.

A politikai újságírókkal szemben híresen bizalmatlan Clinton egészen mostanáig egy külön gépet használt a kampányutazásokra, ahol csak saját munkatársai vették körbe, miközben az újságírók egy chartergépre voltak száműzve. Hasonlóan járt el a 2008-as előválasztások idején, amikor „körömszakadtáig küzdött” az ellen, hogy egy gépen kelljen tartózkodnia az újságírókkal, és végül csak azért egyezett bele a közös gépbe, mert kampányának kezdett fogyni a pénze, és nem futotta két külön repülőgépre.

Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks to the press onboard her plane September 5, 2016 above Iowa. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Ritka pillanat: Hillary Clinton a sajtó kérdéseire válaszol kampánygépén, szeptember 5-én. (Fotó: Europress)

Clinton már kampányának első hónapjaiban nyilvánvalóvá tette, hogy nem olyan jelölt lesz, akinek az ajtaja nyitva áll a riporterek előtt, és a két fél közötti kapcsolat csak egyre rosszabb és rosszabb lett, ahogy teltek a hónapok. A demokrata elnökjelölt igyekezett mindent megtenni, hogy elkerülje az országos sajtó politikai riportereit, és a washingtoni tudósítók helyett inkább csak helyi lapoknak, televízióknak és leginkább kis rádióknak hagyta, hogy rövid, pár perces interjúkat készítsenek vele.

És közben – ahogy azt az újságírók nem győzték rendszeresen felemlegetni – tavaly decemberben tartott utoljára sajtótájékoztatót.

Az újságíróktól való távolságtartás augusztusban ért a csúcspontjára. A hónapban annyira nem tudtak Clinton közelébe kerülni az őt követő újságírók, hogy voltak teljes napok, amikor még csak egy pillantást sem tudtak vetni a demokrata elnökjelöltre, aki a nyár végét főleg zártkörű adománygyűjtő eseményeken töltötte, olyan hírességek házában, mint Justin Tiimberlake, vagy Magic Johnson. Miközben a sajtó munkatársait távoli parkolókba, pincékbe és kávézókba száműzte a Clinton-kampány. Kérdéseket feltenni pedig semmi esélyük nem volt.

Hogy milyen nehéz volt a demokrata elnökjelölt kampányáról tudósító újságírók dolga, jól mutatja a Politico összeállítása. A lap az úgynevezett „pool riporterek” (újságírók, akik a korlátozott férőhelyes eseményekről többi kollégájuk számára is tudósítanak) napi jelentéseiből csemegézett, szép példákkal mutatva meg, hogyan tartották hallótávolságon kívül az újságírókat Clinton emberei.

„Egy rejtett szobába hessegettek minket”

Az augusztus 11-től 31-ig tartó időszakot felölelő beszámolók közös pontja, hogy a poolt gyakran még azoknak a házaknak a közelébe sem engedték, ahol Clinton beszédet mondott a kiválasztott gazdag támogatóknak, akik több millió forintnak megfelelő összegeket fizettek ki a lehetőségért, hogy hallják a demokrata elnökjelöltet, és elnöki terveit.

Amikor például Clinton Steve Jobs özvegyénél tartott adománygyűjtést, a pool még látótávolságba sem került a házhoz, mert „egy közeli étteremben kellett várakoznunk”, míg a zenész Jimmy Buffet házában tartott adományozó estély alatt a riportereket a háztól nagyjából 400 méternyire tartották, „a parkoló autók között”.

Democratic presidential nominee Hillary Clinton walks to her plane at Quad Cities International Airport September 5, 2016 in Moline, Illinois. Hillary Clinton launched the home stretch of her US presidential bid aiming to solidify her advantages over rival Donald Trump, with both candidates converging on working-class Ohio as ground zero of their 2016 campaign battle. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Hillary Clinton a gépéhez sétál a Quad Cities repülőtéren, szeptember 5-én (Fotó:Europress)

Máskor pedig egy vendégházban voltak kénytelenek várakozni, míg a főépületben zajlott az adománygyűjtés. De akkor sem jártak jobban, ha beengedték őket az épületbe: egy eseményen már majdnem hallották, mit mond Clinton, amikor a jelölt emberei „egy rejtett szobába hessegettek minket a pince egy távoli részébe, hallótávolságon kívül”.

Néha ugyan sikerült elég közel kerülniük ahhoz, hogy hallják Clintont, de nem annyira közel, hogy értsék is azt, hogy mit mond. „A pool hallotta Clinton hangját, de nem tudta kivenni a pontos szavakat” – olvasható az egyik napi beszámolóban. „Egy ponton hallottuk [Clinton] hangját, amit hangos üdvrivalgás követett, de semmi többet” – áll egy másik jelentésben. A Cher házában tartott adománygyűjtőn már kifejezetten szerencsésnek mondhatták magukat, amikor egyikük el tudott kapni töredékeket Clinton beszédéből, és legalább az kiderült, milyen témákat érintett.

De voltak napok, amikor még egy pillantást sem tudtak venni a demokrata elnökjelöltre, mint augusztus 28-án, amikor Clinton négy adománygyűjtőt is tartott. Előző nap pedig nem csak, hogy nem látták, még azt sem tudták, hogy hol tartózkodik. Ehhez képest nagy szó volt, hogy a Magic Johnsonnál tartott adománygyűjtő után a pool „láthatta, hogy Magic búcsúzáskor integetett HRC-nek az autóbejárón”, vagy amikor a Justin Timberlake házában tett látogatása végén Clinton „integetett nekünk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik