Nagyvilág

A helyiek szerint Aszad vegyi fegyvereket vetett be Aleppóban

Helyi aktivisták és orvosok kedden klórgáz bevetésével vádolták meg a damaszkuszi rezsimet, miután az ostromgyűrűbe zárt, észak-szíriai Aleppó ellenzéki fegyveresek kezén lévő asz-Szukkari nevű kerületére hordóbombákat dobtak le, és mintegy 80 ember légzési nehézségekkel orvosi kezelésre szorult – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Ibrahim al-Haddzs, a szíriai ellenzékhez köthető segélyszervezet, a Fehérsisakosok egyik munkatársa adott a helyszínen.

Az áldozatok között 50 gyermek is van.  A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet egészségügyi forrásokból szintén úgy tudja, hogy több mint 70 sebesült van.

Haddzs szerint az érintett területen egyértelműen klórszag volt.  A Fehérsisakosok egyik videóján légzési nehézségekkel küszködő embereket lehetett látni, akiket egy klinikán kezeltek. A felvételen oxigénmaszkkal lélegeztetett gyerekek is láthatóak voltak.  A szíriai ellenzékhez tartozó sajtó is terjesztett képeket a klinikán kezelt áldozatokról. Sem a vádat, sem a felvételeket nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Az ENSZ augusztus végén megjelentetett szakértői jelentése szerint a szíriai kormány 2014 áprilisában és 2015 márciusában a nagyrészt felkelők kezén lévő Idlíb tartományban klórgázt vetett be. Még 2013 augusztusában Damaszkusz közelében mintegy 1400 halálos áldozata volt egy mérgesgáztámadásnak. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ezt követően hozzájárult, hogy leszereljék a rezsim vegyi fegyvereit. A klórgáz azonban nem tartozik a betiltott vegyi fegyverek sorába, mivel polgári célokra is felhasználható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik