Italian Antonio Vassallo, 100 years-old, and his wife Amina Fedollo, 93, pose in their house in Acciaroli, southern Italy, on August 23, 2016. Situated on the western coast of southern Italy, the town of Acciaroli has a disproportionately high number of centenarians in its population of about 2,000.
A study conducted by American and Italian scientists attempt to find out why 300 people there have hit the 100 mark. Acciaroli is renowned for its low rates of heart disease and Alzheimer's, but it is the first time researchers studied the local population. / AFP PHOTO / Mario LAPORTA
Külföld

Rájöttek, miért van annyi százéves egy olasz faluban

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 19:54

Olasz és amerikai szakértők az elmúlt fél évet azzal töltötték, hogy a 700 fős Acciaroli lakosságát vizsgálták. A kis faluban jelenleg 81 ember idősebb 100 évnél.

Acciaroli a cilentói partvidék része, a kiemelkedő természeti szépséggel megáldott vidéken Ancel Keys amerikai élelmezéstudományi kutató először talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy az olívaolajon alapuló és friss zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag mediterrán étel jó hatással van az egészségre.

Amellett, hogy magas kort érnek meg, Acciaroli és a közeli apró közösségek lakói úgy tűnik, immunisak a demenciára, a szívbetegségekre és más, a korral összefüggő krónikus betegségekre, amelyek a nyugati világban jellemzőek.

A római Sapienza Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi kara kutatóinak hétfői közlése szerint a magyarázat az adrenomedullin nevű hormon alacsony szintjében rejtőzik. Ez a hormon hatással van a vérerekre: szélesíti őket.

A kutatók közlése szerint az adrenomedullin jóval kisebb mennyiségben található meg a vizsgált egyéneknél és úgy tűnik, ez hatásos, védelmet nyújtó tényező, amely segít a mikrocirkuláció vagy kapilláris keringés optimalizálásában. A hajszálerek az idősebb emberekben hajlamosak a degenerálódásra, a cilentói idősek vérerei azonban olyanok, mint a jóval fiatalabbaké, esetenként huszonéveseké.

A vizsgált személyek szervezetében metabolitokat (anyagcseretermékeket) is találtak, melyek összefüggésben lehetnek a hosszú élettel és a jólléttel – áll a közleményben.

Vértesztek mellett kardiológiai és neurológiai vizsgálatokat is végeztek a tudósok. Elemzéseik arra is kitértek, hogy a genetika és az életmód – diéta és fizikai aktivitás – hogyan befolyásolják Acciaroli lakóinak élethosszát.

A cilentóiak szinte minden nap fogyasztanak az agyi funkciókat elismerten fejlesztő rozmaringot és mindannyian végeznek valamilyen fizikai aktivitást, például horgásznak, sétálnak vagy kertészkednek.

Kiemelt kép: Europress

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind