Külföld

Oroszország külföldi ügynökségnek minősített egy szociológiai központot

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 21:01

Külföldi ügynökségnek minősítette az orosz igazságügyi minisztérium a Jurij Levada Független Elemzőközpontot hétfőn, két héttel a szövetségi alsóházi választások előtt.

A Levada egyike a három legnagyobb oroszországi szociológiai központnak, és a legfüggetlenebbnek számít közöttük. Az igazságügyi tárca szerint a központ a minisztérium moszkvai főosztályának váratlan ellenőrzése nyomán került a “külföldi ügynökség feladatait ellátó nem kereskedelmi szervezetek listájára”.

Az elemzőközpont 2013-ban már egyszer kapott figyelmeztetést az ügyészségtől, akkor azzal vádolták meg őket, hogy külföldi pénzből folytatnak politikai tevékenységet. Lev Gudkov igazgató egy akkori nyilatkozata szerint a szociológiai felmérések publikálása hatást gyakorol a közvéleményre, ami az ügyészség megítélése szerint politikai tevékenységnek számít.

Az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) 2012-ben fogadta el a külföldi ügynökként működő nem kereskedelmi szervezetekről rendelkező törvényt. A jogszabály értelmében a politikai szférában működő ilyen szervezeteknek – eddig 141 ilyet vettek jegyzékbe – a médiában történő megjelenésükkor meg kell jelölniük, hogy ebbe a kategóriába tartoznak, és szigorúbb pénzügyi elszámoltatás alá esnek.

2014-ig a lajstromba vétel gyakorlatilag önkéntes volt, ám ekkor kötelezővé tették a listázást. A vonatkozó jogszabály értelmében az igazságügyi minisztérium helyezheti a külföldi ügynökségek listájára az egyes szervezeteket, akik ezt a döntés bíróságon támadhatják meg.

A Levada Központ 2003 óta működik független szervezetként. Munkatársai – akkor még a VCIOM állami szociológiai intézet alkalmazottjaiként – 1988 óta rendszeresen végeznek országos közvélemény-kutatásokat, 1991 óta pedig a parlamenti és az elnökválasztás előtti közhangulatot mérik fel. Vezető szakemberei amerikai és nyugat-európai intézetekben is dolgoztak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.