Nagyvilág

Keményen bírálják Angela Merkelt az elbukott választás után

Megírtuk, bevándorlóellenes párt előzte meg Angela Merkel pártját, a CDU-t.

A Keresztényszociális Unió (CSU) és a vasárnapi választáson a CDU-t maga mögé utasító Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt vezetői Angela Merkelt és menekültpolitikáját teszik felelőssé a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választási kudarcáért.

Alexander Gauland, az AfD alelnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak arra a kérdésre, mit tanulhatnak a vetélytársak a Meckelnburg-Elő-Pomerániában első nekifutásra a CDU-t megelőző, a szavazatok 20,8 százalékával a második helyre befutó AfD-től, elmondta

a többi párt megtanulhatná, hogy nem lehet olyan politikát csinálni, amelyet az emberek nagy része ellenez.

Például Angela Merkel menekültpolitikáját sok ember

mélyen elutasítja, de mindig azt halljuk, hogy nincs alternatívája, ezért tovább kell folytatni, ez pedig természetesen oda vezetett, hogy mi (a kancellár menekültpolitikáját élesen bíráló AfD) aratunk nagy sikereket

– tette hozzá.

Alexander Gauland azt mondta, hogy egyáltalán nem érez részvétet, mert a CDU annyira átalakult, hogy “már csak egy üres váz, amelyen Angela Merkel trónol”, és a Merkel-féle menekültpolitikán kívül semmi mást nem csinál, “ezért nagyon örülök, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában elhúztunk mellette”.

A CSU egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild hétfői számában úgy nyilatkozott, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek “fel kell ébresztenie” a CDU/CSU pártszövetséget.

Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely nem vesz tudomást az emberek hangulatáról, ezért irányváltás kell Berlinben

– mondta.

A CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Der Tagesspiegel című lapnak drámainak nevezte a mecklenburg-elő-pomerániai eredményt, szerinte végre meg kell hozni a szükséges döntéseket, vagyis

be kell vezetni a évente befogadható menekültek számát 200 ezer főben korlátozó felső határt, fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását, ki kell terjeszteni a biztonságos származási országok körét az észak-afrikai Maghreb-térség államaira és javítani kell a Németországban maradók integrációját.

A mecklenburg-elő-pomerániai törvényhozási (Landtag-) választáson a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen a szavazatok 30,6 százalékával. A tartományban első alkalommal induló AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A CDU a harmadik helyen végzett, 19 százalékos eredménnyel. A Baloldal a szavazatok 13,2 százalékát szerezte meg.

A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos eredménnyel kiestek a Landtagból. Kiesett az NPD is, a neonáciként számon tartott párt a szavazatok 3 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány 61,6 százalékos volt, jelentősen emelkedett a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson regisztrált 51 százalékhoz képest.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik