Nagyvilág

Egy belga város iskoláiban betiltották a fejkendőt

A tanév kezdetén több diák váltott középiskolát Liege-ben és környékén, miután megtudták, hogy az állami intézmények felső tagozataiban betiltották a fejkendők viselését – írta az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán hétfőn.

A lap úgy tudja, nincs általános szabály és állami intézkedés a fejkendő viselését illetően, a liege-i középiskolák vezetői ugyanakkor betiltották a fejet és a hajat takaró vallási jelkép viselését.

A tájékoztatás szerint a Marie-José intézet utolsóként, a tanév megkezdése előtt vezette be a szigorítást. Az elmúlt tanévben még megengedett volt a rövid, fül mögött záródó kendő viselése, ugyanakkor az iskola vezetése arról számolt be, hogy a lányok egy része nem tartotta be a szabályokat. Az iskola muzulmán fiataljainak nagy része megbélyegezte, és nem tisztességes lányoknak nevezte a szabályokat betartókat, elfogadhatatlan nyomást gyakorolva rájuk.

Mivel a diákok legtöbbje, ha a vallás és a szabályok között kell dönteniük, inkább a vallási előírásoknak engedelmeskednek, az iskola vezetése a tanév megkezdése előtt tartott értekezletén úgy döntött, mindenki számára megtiltja a fejkendők viselését a tanórákon. Emiatt néhányan hétfőn, az iskolakezdés első napján elhagyták a tanintézményt – közölte a televízió internetes oldalán.

Az ugyancsak liege-i Bauvoir iskolában, ahol az újonnan érkezett bevándorlók oktatása folyik, és a Maurice Destenay intézet alsó tagozatainak első osztályában még lehetővé teszik a fejkendők viselését, ugyanakkor mindkét iskola felsőbb osztályaiban a szigorú tiltás mellett döntöttek – számolt be a televízió.

A tájékoztatás szerint kivételt egyedül az ugyancsak az ország keleti részében található Verviers városának Sainte-Claire nevet viselő iskolája képez a liege-i régióhoz tartozó gimnáziumok közül. Ennek oka az lehet, hogy Brüsszel Molenbeek városrésze után a hatóságok szerint Verviers-ben van a legnagyobb és legradikálisabb muzulmán közösség Belgiumban.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik