Nagyvilág

“Csak akkor nem lát senki meztelenül, ha a takaró alatt öltözöl át!”

Szeptember 4-5. között a kínai Hangcsouban rendezték meg a világ gazdasági hatalmainak csúcstalálkozóját (G20). A brit delegáltak elég rendesen felkészítették - például felhívták a figyelmüket arra is, hogy a prostituáltak között simán lehetnek kettős ügynökök, és hogy a szobájukat valószínűleg bepoloskázták.

A hivatalnokokat figyelmeztették, hogy legyenek rendkívül óvatosak a szexuális ajánlatot tevőkkel, ugyanis könnyen megeshet, hogy azok igazából kémek vagy kettős ügynökök. Ráadásul nemcsak az együttlét közben szedhetnek ki belőlük szenzitív adatokat, de olyan is előfordulhat, hogy rögzítik az aktust, később pedig a felvétellel zsarolják meg őket – írja az Independent.

Legagresszívebb ország

Így tartják számon Kínát – már ami a nyugati kormányok és cégek ellen indított számítógépes támadásokat illeti.

Kína “vendéglátó” múltja egyébként sem feddhetetlen: többször előfordult már, hogy titokban lehallgatták az oda látogató politikusokat. Theresa May-t és küldötteit pont ezért értesítették a biztonsági szolgálat munkatársai, hogy a szobáikat valószínűleg bepoloskázzák.

Azt mondták, hogy ha zavar az, hogy mások látnak minket meztelenül, akkor a takaró alatt öltözzünk át

nyilatkozta az egyik érintett a Telegraph-nak. A cikkből az is kiderül, hogy eldobható telefont és emailcímeket használtak, így csökkentve az estélyét annak, hogy feltörik azokat.

Továbbá arra is megkérték őket, hogy semmilyen, a szállásadójuktól kapott ajándékot – főleg elektronikait – ne tartsanak meg.

2008 szellemében

Az előző évekhez hasonlóan idén is mindenre odafigyelnek: több hangcsoui lakosnak például fizetett szabadságot és ingyenes utazási utalványokat adtak a hatóságok, csak hagyják el a várost. Akik maradtak, azok viszont nem voltak hajlandóak az újságírókkal beszélni. 2008-ban történt: Gordon Brown diplomáciai kíséretének egyik tagja felvitt a hotelszobájába egy hölgyet, az pedig elkábította, másnap pedig a Blackberry telefonja és a papírjai nélkül ébredt. Az esetről szól Damien McBride 2013-as memoárja is, ami a Power Trip nevet kapta.

Az egyik oldalról csinos kínai lányok, a másikon gyönyörű szőke orosz nők szólítgattak le minket. Mielőtt a biztonsági szakértőnk figyelmeztethetett volna minket, láttuk az egyik társunkat, ahogy eltűnik a lépcsőkön az egyikükkel. Mikor másnap felkelt, eltűnt a telefonja és az aktatáskájának a tartalma. Ráadásul a kábító ital miatt, amivel megkínálták, még szörnyű fejfájása is volt.

– írta McBride.

A két ország viszonya egyébként sem felhőtlen: nem sokkal azután, hogy miniszterelnökké választották Theresa May-t, felfüggesztette a döntést a Hinkley Pointra tervezett, erősen kínai támogatású erőmű engedélyezését. „Aggódon amiatt, hogy milyen kockázatokat jelent a brit nemzetbiztonságra az, ha engedélyezzük Kínának az építkezést” – indokolta May. Az ázsiai ország nem is titkolta, mit gondol:

a londoni nagykövet figyelmeztette őket, hogy a 18 milliárd fontos, azaz 6600 milliárd forintos projekt szabotálása sokat rontana a két ország kapcsolatán.

Összehasonlításképp: Magyarország éves költségvetése ennek csupán 2,5-szerese. May egyébként ma találkozik Hszi Csin-ping elnökkel, valószínűleg ez a téma is szóba kerül majd.

“Ez aztán a szép cipő!”

A CNBC egyik tudósítója is a helyszínen járt, így személyesen tapasztalhatta meg a biztonsági szigort.

Egy ellenőrzőponton haladtam át annál a hotelnél, amiben Barack Obama is megszállt. A kínai hivatalnokok odaintettek az átvilágítókapuhoz. Átmentem rajta, utána pedig kérték, pakolják ki a táskám. A reggeli sietség miatt öt rúzs volt nálam, amit később meg is bántam.

– mesélte Eunice Yoon, majd hozzátette, egyesével mindegyiket kinyitották, kitekerték, hogy lássák a színét, majd félretették. Ugyanígy átnézték a spirálját, a szemceruzáját, a szemhéjpúderét és a tusát is – tették mindezt úgy, hogy közben hangosan kommentálták, hogy mi mire való. Yoon hiába ajánlotta fel ellenőrzésre a telefon külső akkumulátorát és az iPadjét, nem kérték tőle. Helyette inkább az egyik Prada cipőjét tanulmányozták, amikor az egyik amerikai biztonsági ember megjegyezte, hogy milyen szép. Mikor az újságíró elkezdett mentegetőzni, hogy ilyen sok rúzs van nála, legyintettek és azt mondták:

Ugyan, soha  nem lehet tudni, milyen színre lesz szüksége az embernek!

Yoon elmondta azt is, leginkább azért várta a G20-találkozót, mert így legálisan böngészhetett korlátozás nélkül. A mosoly azonban hamar eltűnt az arcáról, amikor kiderült, minden újságíró személyre szóló felhasználónevet és jelszót kapott, amivel nyomon követték, hogy ki milyen oldalt keres fel. Egy kicsit félelmetes történetet is megosztott: egyik kollégájától a biztonságiak elkobozták a mentolos cukorkáját, ami később a szállodai szobájának asztalán tűnt fel újra.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik