Nagyvilág

Kína és Törökország együtt harcol a terror ellen

A terrorizmusellenes együttműködés szorosabbra fűzéséről állapodott meg Hszi Csin Ping kínai és Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a kínai Hangcsouban, ahol a G20-csoport csúcstalálkozót tart a következő napokban.

Erdogan újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a legfontosabb, hogy a két ország erősítse kapcsolatát. A kínai elnöktől pedig azt idézte a Hszinhua hírügynökség, hogy Erdogan fogadkozott neki: Törökország soha nem engedné meg, hogy a területén olyan tevékenység folyjon, amely árt Kínának.

Ezekkel a szavakkal a Kína nyugati Hszincsiang autonóm területén élő, muzulmán vallású ujgurokra utaltak. Eddig több száz vagy akár több ezer ujgur menekült el titokban Hszincsiangból Törökországba. Jogvédők szerint a vallásüldözés elől menekülnek. Peking tagadja, hogy korlátozná az ujgurokat vallásuk gyakorlásában. Szerinte Hszincsiangból a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom szélsőséges szeparatista szervezet erőszakcselekményei elől menekülnek el az ujgurok.

Kína azt állítja, hogy az elszököttek közül többen csatlakoztak valamelyik iraki vagy szíriai szélsőséges lázadószervezethez, és azzal is meggyanúsította Törökországot, hogy területéről támogatják a Peking-ellenes szakadárokat Kínában. Ankara tavaly kijelentette, hogy továbbra is befogadja a Kínából elmenekülő ujgurokat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik