Nagyvilág

Veszélyes lépésre szánta rá magát Donald Trump

Ennyit arról, hogy a republikánus elnökjelölt puhulna az illegális bevándorlókkal szemben. De vajon meg tudja-e nyerni ezzel az elnökválasztást?

Úgy tűnik, Donald Trump végleg felhagyott azzal, hogy megnyerje magának a spanyolajkú szavazókat, akik támogatása nélkül rendkívül nehéz lesz megnyernie az elnökválasztást, még egy olyan népszerűtlen (sőt, sokak szemében gyűlölt) jelölttel szemben is, mint Hillary Clinton. Legalábbis ez olvasható ki a republikánus elnökjelölt szerdán elmondott bevándorlásügyi beszédéből, amivel egyértelművé tette: nem lesz semmiféle puhulás, és marad az illegális bevándorlókkal szembeni kőkemény fellépés mellett, amit imádnak hűséges támogatói.

A beszédet – amit korábban már többször is elhalasztott – óriási várakozás előzte meg, miután az előző héten Trump egymás után tette az ellentmondó nyilatkozatokat az illegális bevándorlással kapcsolatos terveiről. Egyik nap még arról beszélt, hogy „puhítja” korábbi kemény ígéreteit, majd két napra már azt mondta, még keményebb lesz, és közben látszólag maga sem tudta, mint akar. Csakúgy, mint kampánya („ugyanazt mondja, csak más szavakkal” – mondta szóvivője), és az őt támogató politikusok (még küzd a kérdéssel, még dolgozik a részleteken).

A szerdán, a Mexikóval határos Arizona államba elmondott beszédével végül lezárta az amerikai sajtót lázban tartó kérdést, és nyilvánvalóvá tette, marad a kampánya kezdete óta szajkózott kemény fellépés mellett. És kijelentette: egyáltalán nem érdekli, hogy ez milyen hatással lesz az érintett családok életére.

A konzervatívok imádták

A harcias, még Trumphoz képest is dühös hangvételű beszéd hatalmas sikert aratott a hallgatóság körében, akik „Build the Wall” (építsük fel a falat) skandálással nyugtázták, hogy jelöltjük nem puhult el. És a bevándorlásügyi kérdésekben keményvonalas konzervatívok is alig győzték dicsérni Trumpot a beszéd elhangzása után.

Supporters cheer as Republican presidential nominee Donald Trump unveils his 10-point plan to crack down on illegal immigration during a campaigm event inside the Phoenix Convention Center on August 31, 2016 in Phoenix, Arizona. Trump issued a stern warning to people intent on sneaking into the United States, saying those who enter illegally would never obtain legal status. / AFP PHOTO / Digital / DAVID CRUZ
Donald Trump támogatói a republikánus elnökjelölt beszédét hallgatják az arizonai Phoenixben. Fotó:Europress

Ann Coulter, aki egy hete még riadtan figyelte a milliárdos üzletember tétova nyilatkozatait, a Twitter-oldalán egyenesen kijelentette, hogy szerdai beszéde „a valaha elmondott legnagyszerűbb szónoklat volt”, amit „minden este meg fogok nézni elalvás előtt, hogy úgy aludjak, mint egy csecsemő”.  Sean Hannity a Fox News műsorvezetője a beszéd után kijelentette, ez volt „kampánya legjobb napja”. És persze – ahogy azt a liberális lapok előszeretettel emelték ki – egy rakás fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport, és a Ku Klux Klan egykori vezetője, David Duke is örömujjongásba kezdett Trump szavai után.

Közben persze a liberálisok kikeltek Trump ellen. A nyíltan Hillary Clintont támogató Mother Jones „eddigi legextrémebb bevándorlásügyi beszédeként” jellemezte a szónoklatot, a Huffington Post pedig kijelentette: „Donald még sötétebb lett”. És természetesen jöttek a rasszistázó kommentek, és az elmaradhatatlan „lenácizás”: „Nehéz látni (Trumpot) ezekből a székekből itt hátul”.

Végleg leírta a spanyolajkú szavazókat

A Republikánus Párt vezetése, tapasztalt választási stratégáik és a mérsékelt konzervatívok már hónapok óta próbálták figyelmeztetni Trumpot arra, hogy finomítani kell keményvonalas bevándorlásügyi politikáján, ha nem akarja teljesen elveszíteni a szavazók egy egyre fontosabb részét: a spanyolajkúakat (és – a könnyen rasszistáknak ítélhető kijelentései miatt- egyben a többi kisebbséget). Megosztó retorikája ráadásul nem csak a latino választókat ijesztette el Trumptól, hanem a függetleneket is, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkező fehér republikánusokat, és a mérsékelt konzervatívokat is.

Mostanra végleg kiderült, a Trump-kampány teljesen felhagy ezeknek a választóknak az elcsábításával, és mindent egy lapra tesz fel: a munkásosztálybeli fehérekre, még pontosabb a fehér férfiakra. Azokra a választókra, akiknek győzelmét köszönhette a republikánus előválasztások alatt. Ez pedig elemzők igencsak rizikós lépés, hiszen a számok azt mutatják, csak ennek a rétegnek a szavazata már nem lesz elég a választási győzelemhez.

Hogy ez milyen nagy problémát jelent, tökéletes példázza Arizona, ahol Trump elmondta beszédét. Az államban 1952 óta csak egyetlen egyszer nyert demokrata elnökjelölt (Bill Clinton 1996-ban), de a jelentős és egyre csak növekvő spanyolajkú közösségnek köszönhetően idén szoros verseny alakult ki Clinton és Trump között. (Nem véletlen, hogy a beszédet követően a Clinton-kampány bejelentette, hogy kampányhirdetésekkel kezdenek el sugározni Arizonában.)

Mostani beszédével viszont egy dolgot biztosan nem ért el Trump: a spanyolajkú szavazók megszerzését. Jól mutatja ezt, hogy alig pár órával a beszéd elmondása után Trump több nagynevű latino támogatója bejelentette, hogy szakítanak a republikánus elnökjelölttel. Ramiro Pena texasi lelkipásztor, a Trumpot bevándorlásügyi kérdésekben segítő spanyolajkú tanács egyik tagja a Republikánus Pártnak írt levelében egyenesen kijelentette: „Sajnálom, de hiszem, hogy Mr. Trump ma este elvesztette a választást.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik