MEXICO CITY, MEXICO -  AUGUST 31 : US Republican presidential candidate, Donald Trump speaks during a press conference with President of Mexico Enrique Pena Nieto (not seen) at Los Pinos presidential residence, in Mexico City, Mexico on August 31, 2016. Daniel Cardenas / Anadolu Agency
Külföld

Trump: Mexikó még nem tud róla, de ki fogják fizetni a falat

24.hu
24.hu

2016. 09. 01. 07:24

Az amerikai-mexikói határ újabb falszakasszal való megerősítésével és tömeges kitoloncolással fenyegette meg az illegálisan az Egyesült Államokba belépő, illetve a már ott-tartózkodó bevándorlókat Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje az arizonai Phoenixben helyi idő szerint szerda este elmondott beszédében.
Korábban a témában:

Trump konkrét, egyebek között az illegális bevándorlás megfékezése érdekében tervezett intézkedéseinek egész sorát tárta az amerikaiak elé, amit már régóta vártak tőle. Másfél órás beszédében világossá tette: ha elnökké választják, akkor az első intézkedése az amerikai-mexikói határra ígért újabb falszakasz megépítése lesz, s ennek költségeit Mexikóval fizetteti ki.

Majd – miután szerdán Mexikóvárosban a mexikói elnök meghívásának tett eleget – dicsérettel illette “Mexikó nagyszerű népét és vezetőit”, de kijelentette, hogy az elismeréstől függetlenül “száz százalékig ők (Mexikó) állják majd a fal költségeit”.

Még nem tudnak róla, de ki fogják fizetni a falat. Már az első napon megkezdjük egy áthatolhatatlan, magas, erőteljes, csodaszép déli határfal megépítését

– mondta. Hozzátette, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák majd, föld alatti és feletti érzékelőket telepítenek, őrtornyokat építenek annak érdekében, hogy távol tartsák a bűnözők kartelljeit. Ebben – mondta – összefog majd Mexikóval.

Mexikói reakció

Enrique Pena Nieto mexikói elnök helyi idő szerint szerdán közölte, azt mondta a Mexikóvárosba látogatott Donald Trumpnak, hogy országa nem fogja kifizetni a republikánus elnökjelölt által, az Egyesült Államok mexikói határára javasolt, masszív kerítés építésének költségeit.

Pena Nieto Twitter-oldalán azt írta: “Donald Trumppal folytatott beszélgetésem elején tisztáztam, hogy Mexikó nem fog fizetni a falért”. A mexikói elnök a sajtótájékoztatón nem tett említést a határfalról.

Beszéde tartalmából és a hangnemből egyértelművé vált, hogy Trump a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem enyhített a bevándorlással kapcsolatos szigorú tervein. Kijelentette, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók számára nem lesz amnesztia, szó sem lehet helyzetük legalizálásáról, nem vállalhatnak munkát, és megvonják tőlük az eddig megadott juttatásokat is.

Megtörjük az amnesztiák és az illegális bevándorlás ördögi körét, azt üzenjük majd a világnak, hogy nem kaphatnak legális státust, állampolgárságot azok, akik illegálisan jöttek be az országba

– hangsúlyozta.

Trump azt ígérte, hogy mindennek érdekében elnökként megháromszorozza a bevándorlási hivatal munkatársainak létszámát, a határok mentén a már ott dolgozó húszezer rendőr mellé pedig további ötezret vesznek fel, és megreformálják a vízumrendszert, ezen belül megszigorítják a külföldiek vízuma időtartamának betartatását. A legális bevándorlás kap elsőbbséget – szögezte le.

Trump ismét elmondta gyakran hangoztatott álláspontját, hogy Amerika érdekeit mindennél előbbre valónak tartja. Barack Obama elnököt és Hillary Clintont mint volt külügyminisztert – jelenlegi, demokrata párti vetélytársát – okolta az illegális bevándorlók elkövette erőszakos bűncselekményekért. Szerinte ugyanis mind Obama, mind Clinton támogatja a nyitott határok politikáját, eltűri, ha valaki a vízum érvényességének lejárta után is az Egyesült Államokban tartózkodik. Kijelentette: politikai ellenfelei az amnesztia hívei, és “veszélyes bűnözőket” bocsátanak szabadon.

Hillary Clintonról azt állította, hogy ha elnökké választják, akkor hivatala első száz napjában amnesztiát hirdet majd az illegális bevándorlóknak, megadja nekik a társadalombiztosítási kártyát, a betegbiztosítást és az időskori egészségügyi ellátást.

S mindennek tetejében azt ígéri (Clinton), hogy ellenőrizetlenül beengedi majd az alacsony képzettségű bevándorlókat. Ezáltal kevesebb munkahely marad az amerikai dolgozóknak, és alacsonyabb lesz a munkabérük, közöttük is elsősorban az afro-amerikaiaknak és a spanyolajkúaknak

– mondta Trump.

A republikánus elnökjelölt felsorolt jó pár olyan esetet, amelyben illegális bevándorlók amerikaiakat gyilkoltak meg, majd később a pódiumra is szólított olyan embereket, akiknek a családtagjai az áldozatok között voltak.

Trump leszögezte, hogy a bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlók “zéró toleranciára” számíthatnak, a tömeges kitoloncolásról pedig így fogalmazott: “hívhatják deportálásnak is, annak, aminek akarják, a sajtó ugyan nem szereti ezt a kifejezést, de hívhatják akárhogyan, az illegálisok márpedig menni fognak”.

Hozzátette viszont: a kitoloncoltak visszajöhetnek az Egyesült Államokba, de csakis legális úton, az új bevándorlási rendszernek megfelelően kérelmezve a beutazást. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.