Nagyvilág

Felolvasták a haldokló üzbég diktátor beszédét az állami televízióban

Az állami televízió egyik bemondója olvasta fel a nézőknek Islam Karimov üzbég elnök függetlenség napjára írt beszédét.

A diktátor gratulált népének függetlenségéhez, amely véget vetett az önkényuralmi rendszernek és lehetőséget adott az üzbégeknek, hogy szabad és virágzó életet éljenek.

Egyik lánya szerint Karimov már jobban van és megkért mindenkit, ne spekuláljanak az egészségügyi állapotáról. Az ellenzék a napokban arról adott hírt, hogy Karimov meghalt.

Vasárnap a kormány közleményben jelezte, az államfő kórházi kezelésben részesül. A bejelentés meglepetésként érte a szakértőket, Üzbegisztánban ugyanis a vezető politikusokról rendkívül ritkán adnak jelentést, lényegében államtitokként kezelik ezeket az információkat. Másnap lánya, Lola Karimova-Tillyaeva jelentette be, hogy apja agyvérzés kapott.

A 78 esztendős Karimov Üzbegisztán Szovjetuniótól való 1991-es elszakadása óta az ország elnöke. A televízió képernyőin legutóbb augusztus 17-én volt látható, amikor a dél-koreai belügyminiszterrel tárgyalt.

Az üzbég kormány Karimov állapotára tekintettel több eseményt is lefújt, többek közt egy szerdai koncertet és a csütörtöki tűzijátékot.

(via BBC)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik