AppleMark
Külföld

Változásokat hoz az új tanév

24.hu
24.hu

2016. 08. 31. 07:36

Szétszedték a Klik-et.

Jelentős változások jönnek a csütörtökön kezdődő új tanévben, az oktatási államtitkárság összefoglalta a szerinte legfontosabbakat.

Ezek között említik, hogy új állami intézményfenntartó jön létre január 1-től. Az országos illetékességű Klik helyébe tankerületi központok lépnek, amivel a döntések meghozatala közelebb kerül az érintettekhez. 58 tankerületi központ jön létre, jellemzően 3-4 korábbi tankerület, illetve járás összevonásával.

Továbbra is lesz egy központi szervezet, a Klebelsberg Központ, amely koordinációs tevékenységet végez a tankerületi központok és az általuk fenntartott köznevelési intézmények vonatkozásában. Az intézményvezetők ugyanakkor többletjogosítványokat kapnak, ilyen a keretgazdálkodási jogosítvény, és bővülnek a munkáltatói jogok is.

Már szeptember 1-től bevezetik az új köznevelési intézménytípusokat, köztük a szakgimnáziumot. A pedagógusok előmeneteli rendszere januártól kiterjed majd a pedagógus szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra is. A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak 7+3 százalékos illetmény- és munkabér-emelésben részesülnek jövőre.

A szakgimnáziummá alakuló szakközépiskolákban érettségizőknek jövőre kötelezően választandó ötödik tárgyként szakmai tárgyból kell érettségit tenniük.

Új szabály, hogy szeptember 1-től az óvodák napi nyitvatartási ideje legalább nyolc óra. Ez a fenntartó engedélyével csökkenthető, de ha a napi nyitvatartási idő nem éri el a nyolc órát, úgy a fenntartót a költségvetési támogatás teljes összegben nem illeti meg.

2+2 évessé válik a mostani tanévtől a doktori képzés rendszere – a doktoranduszok ösztöndíja az első két évben 140 ezer forintra, a második két évben 180 ezer forintra nő. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.