Nagyvilág

Változásokat hoz az új tanév

Szétszedték a Klik-et.

Jelentős változások jönnek a csütörtökön kezdődő új tanévben, az oktatási államtitkárság összefoglalta a szerinte legfontosabbakat.

Ezek között említik, hogy új állami intézményfenntartó jön létre január 1-től. Az országos illetékességű Klik helyébe tankerületi központok lépnek, amivel a döntések meghozatala közelebb kerül az érintettekhez. 58 tankerületi központ jön létre, jellemzően 3-4 korábbi tankerület, illetve járás összevonásával.

Továbbra is lesz egy központi szervezet, a Klebelsberg Központ, amely koordinációs tevékenységet végez a tankerületi központok és az általuk fenntartott köznevelési intézmények vonatkozásában. Az intézményvezetők ugyanakkor többletjogosítványokat kapnak, ilyen a keretgazdálkodási jogosítvény, és bővülnek a munkáltatói jogok is.

Már szeptember 1-től bevezetik az új köznevelési intézménytípusokat, köztük a szakgimnáziumot. A pedagógusok előmeneteli rendszere januártól kiterjed majd a pedagógus szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra is. A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak 7+3 százalékos illetmény- és munkabér-emelésben részesülnek jövőre.

A szakgimnáziummá alakuló szakközépiskolákban érettségizőknek jövőre kötelezően választandó ötödik tárgyként szakmai tárgyból kell érettségit tenniük.

Új szabály, hogy szeptember 1-től az óvodák napi nyitvatartási ideje legalább nyolc óra. Ez a fenntartó engedélyével csökkenthető, de ha a napi nyitvatartási idő nem éri el a nyolc órát, úgy a fenntartót a költségvetési támogatás teljes összegben nem illeti meg.

2+2 évessé válik a mostani tanévtől a doktori képzés rendszere – a doktoranduszok ösztöndíja az első két évben 140 ezer forintra, a második két évben 180 ezer forintra nő. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik