Nagyvilág

Pokolgépes merénylet Bejrút közelében

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant a libanoni Bekaa-völgyben szerdán, legalább egy ember meghalt, négy másik megsebesült - közölték biztonsági források.

A tájékoztatásból kiderül, hogy a robbantás az ország középső részén fekvő Zahle városában történt, a fővárosba, Bejrútba vezető autóúton. A helyi sajtó beszámolója szerint egy nő életét vesztette. Más értesülések úgy tudják, hogy ketten haltak meg.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint a robbanás egy autóbusz közelében történt, amely a síita politikai-katonai szervezet, az Amal mozgalom tagjait szállította. A jármű Dél-Libanonba tartott, ahol a mozgalom szellemi vezetőjének számító Musza Szadr eltűnésének évfordulójáról készültek megemlékezni.

Musza Szadrnak és két útitársának, Sejk Mohammed Jakubnak és Abbász Badreddin újságírónak 1978. augusztus 31-én veszett nyoma egy hivatalos líbiai látogatáskor.

A szerdai támadás helyszínéről a tévében bemutatott felvételeken az úttestre szóródott üvegszilánkokat lehetett látni egy körforgalomban, a földön néhány, fejsérüléssel küszködő ember feküdt.

Egyelőre senki sem vállalta magára a támadás elkövetését.

Libanonban erősen érzékelhető a szomszédos Szíriában mintegy öt éve tartó polgárháború hatása. Az országban a síita Hezbollah fegyveres szervezet Bassár el-Aszad szíriai államfő rendszerének oldalán harcol. A két ország határán átáramló erőszak részeként a szunnita szélsőségesek számos erőszakos cselekményt követtek el. Ezek közül a legnagyobb méretű tavaly novemberben volt, amikor a főváros déli részén, a Hezbollah fellegvárának tekintett negyedben öngyilkos merénylők követtek el támadást, amelyben 44 ember meghalt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik