Nagyvilág

Fenyegetések miatt megszűnik egy ellenzéki török hetilap francia kiadása

Megszűnik a Zaman című ellenzéki török hetilap francia kiadása az újságíróit és olvasóit ért fenyegetések miatt – jelentették be hétfőn az újság honlapján.

A hetilap francia kiadása sem nyomtatott, sem internetes formában nem jelenik meg ezután.

A jelenlegi erőszakos törökországi politikai légkör és az aggasztó fordulat olyan eseményeket indított el, amelyek nem teszik többé lehetővé, hogy a szerkesztőség megfelelően végezze újságírói munkáját

– közölte olvasóival a hetilap. “Növekvő biztonsági kockázatokkal” indokolták a kiadás leállítását.

A Zaman internetes oldalán elmagyarázza, hogy a szerkesztőség tagjai “több mint 200 halálos fenyegetést kaptak”. A lap “nem kíván tovább a török politika Franciaországba történő behozatalának ürügye lenni” – közölték az újság munkatársai.

Isztambulban a Zaman napilap és annak angol változata, a Today’s Zaman – egy Fethullah Gülen prédikátorhoz köthető vállalatcsoport részei – júliusban hirtelen megszűnt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a július 15-i sikertelen puccskísérlet kitervelésével vádolja a 75 éves Gülent, aki 1999 óta száműzetésben él az Egyesült Államokban és aki ellen török elfogatóparancs van érvényben.

Létezik egy besúgó mozgalom Franciaországban, amelyet a Törökországban hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának támogatói működtetnek

– állítja Emre Demir, az újság főszerkesztője.

A Zaman hetilap vásárlása a török kormány megítélése szerint bizonyítéka egy terrorista szervezethez való tartozásnak. Olvasói ki vannak téve annak a veszélynek, hogy ha visszatérnek Törökországba, börtönbe kerülnek vagy elkobozozzák a vagyonukat

– tette hozzá Demir az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A Zaman franciaországi kiadása 2008 óta jelent meg nyomtatott formában. Az ACPM francia médiaintézet kimutatása szerint a lap 2013-ban heti mintegy 11 ezer példányt adott el, ám ez a szám 2015-re négyezerre csökkent.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik