Nagyvilág

Egy nap alatt több mint hatezer menekültet mentettek ki a vízből Líbiánál

A dél-európai ország parti őrsége Twitter-oldalán közölte, hogy összesen negyven mentőakciót hajtottak végre a líbiai partok közelében. Így a hétfő a mentőszolgálatokat a leginkább igénybe vevő munkanapok egyikének számított az elmúlt éveket tekintve.

Az akciókban az Európai Unió Sophia elnevezésű tengeri missziója, az olasz haditengerészet, valamint a parti őrség számos hajója vett részt. Segítséget nyújtott az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex, valamint különféle humanitárius szervezetek is.

A kellemes nyári időjárás miatt az észak-afrikai partokról, elsősorban a polgárháborús káoszba süllyedt Líbiából ismét több ezren megkísérlik a veszélyes földközi-tengeri utat, hogy a jobb élet reményében Európába jussanak.

Júniusban az Európai Unió előre tolta mentési műveleteit a líbiai partok közelébe, beleértve a líbiai parti őrség kiképzését is. Akit a líbiaiak fognak el a tengeren és visznek vissza, azokat gyakran nyomorúságos körülmények között tartják fogva hivatalos és nem hivatalos börtönökben. Számukat jogvédő csoportok 3500-ra becsülik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága becslései szerint idén legkevesebb 3100-an vesztették életüket vagy tűntek el az Európába tartó tengeri úton.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik