Nagyvilág

Botrányt botrányra halmoz Trump új kampányfőnöke

Szexuális zaklatás, családon belüli erőszak, a választási törvények megsértése, valamint egy szülési szabadságon lévő beteg kismama kirúgása. És persze antiszemitizmus. Gyűlnek a republikánus elnökjelölt kampányának vezetőjének kinevezett Stephen Bannon múltjából előásott botrányok.

Donald Trump két hete nevezte ki kampányigazgatónak a jobboldali sajtó szélén elhelyezkedő Breitbart News vezetőjét, Stephen Bannont, akinek lapját a baloldalon és mérsékelt konzervatív körökben a szélsőségesek melegágyáként tartják számon. A pártvezetés ellen lázadó republikánusok zászlóshajójává vált újság vezetőjét azóta nagyítóval vizsgálja a sajtó, és szinte minden napra jut egy leleplezés.

Kirúgott egy szülési szabadságon lévő, beteg kismamát

A New York Post hétfőn írta meg, hogy Bannon kirúgott egy sclerosis multiplexben szenvedő kismamát a nő szülési szabadsága alatt. Julia Panely-Pacetti 2005-ben indított pert American Vantage Companies nevű cég ellen, ahol a PR és marketing osztály vezetője volt, és közvetlenül Bannon alatt dolgozott.

A nő a bíróságra benyújtott iratokban azt állította, hogy a törvény által védett szülési és betegszabadsága alatt rúgták ki, annak ellenére, hogy még a szülési szabadsága alatt is kötelezték a munkavégzésre. Egy évvel később a per a két fél közötti peren kívüli megegyezéssel zárult, aminek részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Családon belüli erőszak

A New York Post és a Politico pár nappal korábban jelentette, hogy Bannon egy veszekedés közben nyakon ragadta, és karjánál fogva lefogta feleségét még 1996-ban, valamint meg is fenyegette a nőt. Majd amikor felesége a 911-es segélyhívót hívta, kikapta a kezéből a telefont, és darabokra törte, miközben ráüvöltött, hogy „kib***ott őrült p**a”. A rendőrség azonban még így is kiment a címre, és utána Bannon ellen családon belüli erőszak, testi sértés valamint tanú megfenyegetése miatt indítottak eljárást.

A Bannon elleni pert végül megszüntették, mert felesége nem jelent meg a tárgyaláson. A nő egy évvel később beadta a válókeresetet, amiben azt állította, hogy Bannon az ügyvédjén keresztül megfenyegette, anyagilag tönkreteszik, ha megjelenik a családon belüli erőszak miatt indított per tárgyalásán, és ezért nem jelent meg.

CLEVELAND, OH - JULY 21: Stephen K. Bannon reacts to a caller while hosting Brietbart News Daily on SiriusXM Patriot at Quicken Loans Arena on July 21, 2016 in Cleveland, Ohio. (Photo by Ben Jackson/Getty Images for SiriusXM) Stephen K. Bannon
Stephen Bannon a Brietbart News Daily rádióműsor felvételén, a republikánus elnökjelölő gyűlés helyszínén Fotó:Europress

A válóperes iratokban a nő elmondta, hogy Bannon közölte vele: csak akkor házasodik össze vele, ha az ikrek, akikkel terhes volt, „normálisak lesznek”. A pár 1995 április 14-én, a gyerekek születése előtt három nappal házasodtak össze. Bannon a nő állítása szerint csak akkor küldte át neki a házassági szerződés szövegét, amikor a terhességi tesztek alapján az orvosok kijelentették, hogy a gyerekek egészségesek lesznek.

Szexuális zaklatás

A BuzzFeed hétfőn ásta elő, hogy a Bannont a kilencvenes években szexuális zaklatás miatt perelte be a Biosphere 2 project egykori vezetője, Margret Augustine. A nő állítása szerint Bannon – akit a project pénzügyi támogatója Edward P Bass texasi milliárdos azért vett fel, hogy rendbe tegye Biosphere 2 pénzügyeit – rendszeresen „sértő, szexuális töltetű, buja és zülött” kijelentéseket tett a női kollégákra azok jelenlétében, szexuális utalásokat tett, és egy céges bulin egy tánc közben közölte vele: ha egyszer is csinálta vele, akkor nem akarja senki mással sem csinálni. Az ügy végül peren kívüli egyezséggel ért véget.

A választási törvények megsértése

A Guardian pénteken számolt be arról, hogy Bannon úgy regisztrálta magát floridai szavazóként, hogy lakóhelyként egy üresen álló ház címét adta meg, amit nemsokára le fognak rombolni egy ingatlanfejlesztés miatt. A brit lap cikke szerint ezzel trump új kampányfőnöke megsértette a floridai választási szabályokat, amik előírják, hogy a választónak az állam és az adott megye lakójának kell lennie, ha ott akarja szavazni.

MIAMI, FL - AUGUST 26: An abandoned home is seen that, according to reports, is the property used by Steve Bannon, Republican Presidential candidate Donald Trump's campaign CEO, to be registered to vote in the state of Florida on August 26, 2016 in Miami, Florida. The home is reported to be a vacant house that is slated for demolition. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Az elhagyatott floridai ház, ahol Bannon be van regisztrálva szavazóként. Fotó: Europress

A Guardian cikke szerint a helyi választási tisztségviselők egyértelművé teszik a választóként regisztráló emberek számára, hogy ott kell élniük, és valódi lakóhelyük címét kell megadniuk. A lap megemlíti, hogy bűncselekmények számít tudatosan hamis információkat megadni a regisztráció alatt, amiért az elkövetőket akár öt évig tartó szabadságvesztésre is lehet ítélni.

Az eset különösen azért kínos Trump és Bannon számára, mert mind a republikánus elnökjelölt, mind Bannon lapja, a Breitbart rendszeresen ijesztgeti az embereket a választási csalás rémével. Csak éppen pont a másik oldalt szokták ezzel vádolni.

És persze antiszemitizmus

A New York Daily News és a BuzzFeed szombaton írta meg, hogy Bannon nem akart, hogy ikerlányai egy olyan iskolába járjanak, ahol sok zsidó tanuló van. Ezt volt felesége bíróság elé benyújtott iratokban azt állította, a Los Angeles-i Archer lányiskolával kapcsolatban Bannon „legnagyobb problémája az oda járó zsidók száma volt”. „Azt mondta, nem szereti a zsidókat és nem szereti, ahogy gyerekeiket hisztis kis gyökereknek nevelik”

A nő állítása szerint amikor egy másik iskolát javasolt neki, elmondva, hogy oda is járnak zsidók, azt kérdezte, milyen százalékban. Amikor pedig egy újabb iskolát néztek meg, Bannon azt kérdezte az igazgatótól, hogy „miért van olyan hanuka könyv a könyvtárban”.  Bannon szóvivője a két lapnak nyilatkozva tagadta, hogy főnöke ilyen kijelentéseket tett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik