Nagyvilág

Az üzbég elnök halálhíre terjed

Egy független hírügynökség információi szerint Iszlam Karimov már nem él, de az ország vezetése tagad.

Meg nem nevezett kormányzati források alapján azt közölte hétfőn este a közép-ázsiai posztszovjet államokkal foglalkozó Fergana hírportál, hogy meghalt az üzbég elnök. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Iszlam Karimov lánya azt közölte, hogy 78 éves apja agyvérzéssel kórházban van, és korai még bármit mondani arról, hogy felépül-e.

A Karimov haláláról szóló híreket tagadta az üzbég vezetés, az Interfax hírügynökséggel azt közölték, hogy az elnök súlyos, de stabil állapotban van.

A Fergana honlapját még 2005-ben betiltották Üzbegisztánban. Az oldal főszerkesztője, Daniil Kislov azt mondta: lehetséges, hogy azt a forgatókönyvet alkalmazzák, mint Brezsnyev halálakor, amit csak napokkal később jelentettek be.

Karimov még 1989-ben lett az Üzbég Szovjet Szocialista Köztársaság elnöke, és azután is megtartotta hatalmát, hogy az ország 1991-ben függetlenedett a Szovjetuniótól. Az elnök teljesen elnyomta a hatalmát veszélyeztető ellenzéket, több ezer embert záratott börtönbe, mások külföldre menekültek. 2005-ben több százan halhattak meg, amikor a hadsereg vert szét egy tiltakozó megmozdulást.

A Human Rights Watch jelentése szerint ezrek vannak politikai okokból bebörtönözve Üzbegisztánban, és rendszeres hatósági zaklatásnak vannak kitéve az ellenzéki pártok tagjai, az emberi jogi aktivisták és a kritikus újságírók.

Kislov azt mondta: az utódlás kérdése sokakat aggaszt, de Üzbegisztánban a titkosrendőrség számít a valódi hatalomnak, és az ő tevékenységük független attól, hogy névleg ki vezeti az országot. (The Moscow Times, The New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik