Nagyvilág

Az osztrák kancellár nem ért egyet a Merkelt ért bírálatokkal

Törökország semmilyen szempontból nem lehet EU-tagállam – mondta Christian Kern.

Az osztrák kancellár nem ért egyet az Angela Merkelt ért bírálatokkal. Christian Kern egy vasárnapi lapinterjúban reagált arra, hogy az osztrák védelmi miniszter élesen bírálta a német menekültügyi politikát, mondván, Ausztria nem Németország váróterme.

Kern az Österreich című osztrák lapnak nyilatkozva azt mondta: a német migrációs politika nem merül ki a „Wir schaffen das” kijelentés hangoztatásában, Németország már régóta megteszi az integrációhoz és a menekültek számának csökkentéséhez szükséges lépéseket. Az osztrák kancellár úgy látja, a bevándorlást olyan mértékig kell csökkenteni, hogy lehetővé váljon az integráció. Emiatt fontos a külső határok védelme, és ezért keresik az együttműködést Magyarországgal, Szerbiával és Szlovéniával is.

Christian Kern leszögezte: minden a megfelelő irányba halad, szükségállapot bevezetése nélkül is el tudják érni a bevándorlás csökkentését. Azonban már ősszel szigorítanák a menekültügyi törvényt annyiban, hogy a szociális támogatást integrációs feltételekhez kötnék. Az osztrák kancellár azt is elmondta, hogy a burka betiltásával nem ért egyet, mert az érdemben nem segíti a beilleszkedést.

Kitért arra is, hogy Törökország meglátása szerint jelenlegi állapotában sem politikai, sem emberi jogi, sem gazdasági szempontból nem lehet az Európai Unió tagállama. Bírálta Jean-Claude Junckert amiatt, ahogyan kommunikálja ezt a kérdést. Szerinte nem képviselhető olyan álláspont, amellyel Törökországnak ígéretet tesznek a tárgyalásokra, majd arról beszélnek, hogy inkább ne csatlakozzanak. Kiállt viszont amellett, hogy Törökország biztonságpolitikai, migrációs és gazdasági kérdésekben fontos partnere Ausztriának, amelyet nem szeretne elveszíteni.

A kancellár úgy vélekedett, hogy Ausztria európai megítélését rontaná, ha Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltjét megválasztanák októberben. Ő korábban arról beszélt, hogy a „szükséges reformok” elmaradása esetén Ausztria népszavazáson dönthetne az unióból való kilépésről. Kern szerint a Hofer miatti nyugtalanság elsősorban ennek szól, de amíg ő kormányoz, addigi ilyen nem történhetne meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik