Nagyvilág

A törökök azt mondják, terroristákat öltek Szíriában, mások szerint civileket

A török hadsereg arról számolt be vasárnap, hogy légiereje 25 kurd “terroristát” ölt meg Szíria északi részén, ahol nagyszabású hadműveletet folytat, hogy a határ menti szíriai területekről kiszorítsa a kurd harcosokat és az Iszlám Állam fegyvereseit. Más források szerint a török csapások nagyszámú civil áldozatot követeltek.

A hadsereg az Anadolu állami hírügynökség által idézett közleményében tudatta, hogy légicsapásaiban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) 25 “terrorista tagjával” végzett Dzserablúsz térségében, válaszul a török támogatással előrenyomuló szíriai lázadókat ért szombati támadásokra.

Az AP hírügynökség szerint szombaton egy török katona halt meg egy kurd rakétatámadásban.
A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal dolgozó Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) korábban azt közölte, hogy a török tüzérségi és légicsapások legalább 35 szíriai civil halálát okozták vasárnap, ami a legtöbb halálos áldozatot jelenti a szerda óta tartó Eufráteszi Pajzs hadművelet eddigi napjait tekintve.

A török hadsereg szombat óta mér csapásokat Dzseb el-Kussza és al-Amarna településekre. Mindkét település a szíriai felkelők által a héten elfoglalt Dzserablúsz, valamint a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kezén lévő Manbídzs észak-szíriai városok között fekszik. Az OSDH szerint Dzseb el-Kusszában vasárnap 20 ember halt meg és 50-en sebesültek meg, míg al-Amarnában legalább 15-en vesztették életüket és 20-an szenvedtek sebesüléseket.

A szíriai felkelők vasárnap további településeket is elfoglaltak Dzserablúsz környékén a kurd vezetésű erőktől, az SDF-fel szövetséges Dzserablúszi Katonai Tanács pedig kivonult ezekről, amikor a felkelők a török tankok kíséretében megérkeztek – tette hozzá az OSDH.

A török tüzérségi és légicsapások nagyszámú civil áldozatáról számolt be vasárnap a SANA szíriai állami hírügynökség is, amely az ország szuverenitását sértő beavatkozásnak minősíti a szerda óta tartó hadműveletet.

Nyilvánvalóan a civil áldozatokról szóló jelentésekre utalva, a török hadsereg közleményében külön hangsúlyozta, hogy “minden lehetséges intézkedést megtesz” és “a legnagyobb elővigyázatossággal jár el” annak érdekében, “nehogy a térségben élő civilekre mérjen csapást”.

Törökország szerdán indította meg az úgynevezett Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja az Iszlám Állam és a kurd erők visszaszorítása a török határ menti szíriai területekről. Ankarát kifejezetten aggasztja a kurdok térnyerése Észak-Szíriában. Attól tart, hogy ha a kurdok megvetik a lábukat az észak-szíriai területeken, akkor idővel a dél-törökországi és észak-iraki kurdokkal egy közös közigazgatási rendszert akarnak majd létrehozni.

Ankara azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok támogatta kurd vezetésű erők az Eufrátesz keleti oldalára vonuljon vissza.

Bár az Iszlám Állam elleni harc egyik legütőképesebb szervezetének bizonyuló Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) az Egyesült Államok támogatja, Washington látszólag nem áll ellen Ankara terveinek. Joe Biden amerikai alelnök szerdai ankarai látogatása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, amennyiben nem vonul vissza az Eufrátesztől keletre fekvő területekre.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik