Nagyvilág

A csehek nem fogadnak be több menekültet Törökországból idén

Csehország az év végéig nem fogad be menekülteket Törökországból – közölte Milan Chovanec belügyminiszter. Chovanec szerint ennek legfőbb oka, hogy máig sem tudni, mi is történt a közelmúltban valójában Törökországban.

Egy korábbi megállapodás alapján Csehországnak az év végéig 80 szíriai menekültet kellene befogadnia Törökországból.

Az év végéig senkit sem fogadunk be, mert a biztonsági átvilágításaink nagyon precízek. Azok után, ami Törökországban történt, és mi nem tudjuk pontosan, mi is történt, államcsíny vagy ellenpuccs volt-e

– indokolta álláspontját a cseh belügyminiszter.
Kifejtette: “a törökök ma katonailag nagyon hatékonyan beavatkoznak Szíriában, én azonban attól tartok, hogy ezt nem a szír lakosság érdekében teszik, hanem a kurdokkal való konfliktusokat próbálják megoldani. Félek attól, hogy ez a feszültségnövekedés, amelyet ma Törökország a kurdok irányában kiváltott, végül nem fogja-e Törökország destabilizációját jelenteni”.

Amennyiben csődbe megy a Törökországgal megkötött megállapodás (a menekültekről), akkor az idén még egy kisebb bevándorlási hullámra számíthatunk, majd egy jóval nagyobbra tavasszal

– hívta fel a figyelmet a miniszter. Úgy vélte: a veszély ellenére sem szabad engedni a törökök követelésének és anélkül megadni nekik az európai uniós vízummentességet, hogy teljesítenék az EU feltételeit. “Amennyiben ezt Európa megteszi, teljes mértékben lejáratja magát” – vélekedett Chovanec.

Kijelentette, hogy személyesen is támogatja egy európai hadsereg felállításának a javaslatát. “Nem bízhatjuk magunkat a NATO-ra és az Egyesült Államokra, magunknak is harcképesnek kell lennünk” – szögezte le a cseh belügyminiszter.

A jobboldali cseh ellenzék elutasítja és abszurdnak tartja ezt az elképzelést. “Amennyiben valóban létrejönne egy európai hadsereg, az egy kis túlzással német hadsereg lenne” – mutatott rá Pavel Blazek volt polgári demokrata igazságügyi miniszter.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik