Nagyvilág

Végzetes csapással fenyegette Korea az USA-t

Az ENSZ BT elítélte Phenjan legutóbbi rakétakísérletét, Észak-Korea megfenyegette az Egyesült Államokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egységesen elítélte Phenjant, amiért augusztus 24-én ballisztikus rakétát indított egy tengeralattjáróról. A rakétát nem messze a tengerparti Szinpho városától bocsátották fel, amelynek közelében a műholdfelvételek szerint egy tengeralattjáró-támaszpont található.

Szigorú szankciók

Dél-koreai tisztségviselők aggodalommal állapították meg, hogy Észak-Koreának még sohasem sikerült ilyan messzire eljuttatnia tengeralattjáróról indított rakétát. A ballisztikus fegyver 500 kilométeres távolságot tett meg kilövésétől becsapódásáig, ami immár Dél-Korea szinte egészére fenyegetést jelent, ha a határ közeléből indítják.

Az ENSZ BT ezért is jelezte, hogy szükség esetén – vagyis ha Phenjan nem hagy fel az effajta kísérletekkel – újabb, szigorúbb szankciókat léptet életbe.

“Vérlázító!”

Cson Min Dok, az észak-kopreai külügyminisztérium illetékese szombaton az AP televíziónak nyilatkozva “szörnyű provokációnak” nevezte a BT-ben az Egyesült Államok vezényletével zajló “eszmecseréket”.

Hangsúlyozta, hogy országa az Egyesült Államok “vérlázító nukleáris megfélemlítése” miatt fejleszt atomfegyvert, a tengeralattjáróról végrehajtott rakétakísérlet pedig nem veszélyeztette a szomszédos országok biztonságát.

A külügyi tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok leginkább úgy tud elkerülni egy végzetes észak-koreai csapást, ha tartózkodik a Phenjan méltóságát sértő cselekményektől, biztonsága veszélyeztetésétől, megfontoltságot és önuralmat tanúsít.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik