Nagyvilág

Vádemelés a Charlie Hebdo elleni támadás ügyében

A tavalyi merénylet egyik elkövetőjének sógora ellen emeltek vádat- közölte egy igazságügyi vezető.

A francia állampolgárságú Mourad Hamyd ellen Párizsban egy terrorellenes ügyeket tárgyaló bíró megindította a nyomozást “terrorista bűnözőkkel való szövetkezés miatt”, és előzetes letartóztatásba helyezte a férfit.

A 20 éves egyetemistát, akit péntek este adtak át a bolgár hatóságok Franciaországnak, azzal vádolják, hogy Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez akart csatlakozni.

A francia férfi idén júliusban – Magyarországon és Szerbián át – Bulgáriába utazott, közlése szerint turistaként. Két nappal később a Kapitan Andreevo-Kapikule bolgár-török határátkelőnél belépett Törökországba, ahonnan azonban öt évre ki volt tiltva, ezért azonnal visszatoloncolták Bulgáriába. Ott őrizetbe vették, miután Franciaország július 29-én európai elfogatóparancsot adott ki ellene.

Hamyd nővére volt a felesége a dzsihadista Chérif Kouachinak, aki 2015. január 7-én fivérével, Saiddal behatolt a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe, és 12 embert megölt, 11-et pedig megsebesített. A merénylet másnapján Hamydot is őrizetbe vették, de két nap után szabadon engedték, mert nem találtak bizonyítékot a bűnösségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik