Nagyvilág

Olasz ügyész: a sok halott nem csak a sorscsapás bűne

Bűnvádi eljárás indult a földrengés következményeinek ügyében: 115 épület összeomlásának részleteit vizsgálják.

“Ez nem csak a sorscsapás bűne” – idézte a La Repubblica című olasz napilap Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

Ezek az épületek “hivatalosan” földrengésbiztosra épültek, nem lett volna szabad összeomlaniuk.

Miközben a romok alatt tovább kutatnak esetleges túlélők után, bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit. “A földrajztudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet” – emlékeztetett az ügyész.

A 6,2-os erősségű földrengés szerdán sújtott le Olaszország középső részére, az Appenninek térségére, a katasztrófa áldozatainak száma szombat délre 290-re emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik