Nagyvilág

Újraindul a közvetlen légiközlekedés Kuba és az Egyesült Államok között

Ötvenöt év szünet után a hónap végén megindul a rendszeres közvetlen légi utasforgalom az Egyesült Államok és Kuba között – erősítette meg pénteken sajtótájékoztatón Eduardo Rodriguez közlekedési miniszterhelyettes.

Elsőként az amerikai JetBlue diszkont társaság indít járatot augusztus 31-én Miamiból a Kuba középső részén fekvő Santa Clara városba. A járat kezdetben heti három alkalommal, majd október végétől napi rendszerességgel közlekedik.

Eddig hat amerikai légitársaság kapta meg az engedélyt közvetlen kubai járat indítására. A JetBlue mellett az American Airlines, a Frontier Airlines, a Silver Airways, a Southwest Airlines és Sun Country Airlines szeptembertől kezdődően fokozatosan indítja el kubai járatait az ország kilenc repülőterére. A tizedik, a havannai repülőtér engedélyezése még várat magára.

Kuba és az Egyesült Államok februárban állapodott meg a közvetlen légi utasforgalmi kapcsolat helyreállításáról. Napi 110 járatról született megállapodás, ebből 90 már meg is kapta a szükséges hatósági engedélyeket. A napi húsz havannai oda-vissza járat viszont még az amerikai közlekedési minisztérium jóváhagyására vár.

“A havannai járatok engedélyezése késik, a légitársaságok háromszor annyi kérelmet nyújtottak be, mint amennyit a megállapodás megenged” – mondta Eduardo Rodriguez, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok állampolgárai még nem utazhatnak korlátozás nélkül Kubába. Azok, akik a közvetlen járatokat igénybe veszik, meg kell hogy feleljenek a családi kapcsolatokra vonatkozó 12 kategória egyikének.

A kubai repülőterek felkészültek az amerikai utasok és légitársaságok fogadására, megtették a megfelelő színvonalú szolgáltatások és biztonság nyújtásához szükséges intézkedéseket – szögezte le a miniszterhelyettes.

A közvetlen légi utasforgalmi kapcsolat helyreállítása fontos bizalomépítő lépés a két ország között – jelentette ki Alfredo Cordero, a kubai légiforgalmi hivatal elnöke. “Az amerikai légitársaságoknak éppen úgy rendelkezésére állunk az itteni működésükhöz szükséges logisztikai, jogi és anyagi feltételek megteremtésében, mint bármely más, országunkba már évek óta repülő légitársaságnak” – mondta.

Hozzátette, hogy a megállapodás viszonosságon alapul és a kubai állami légitársaság, a Cubana de Aviación is megtette közvetlen járatok Egyesült Államokba indításához szükséges első jogi lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik