Nagyvilág

Olaszországi földrengés: afrikai bevándorlók is segítik a túlélőket

Segítenünk kell az itteni embereknek. Láttuk, hogy emberek haltak meg, és ez rossz érzéssel tölt el minket. Azért jöttünk, hogy megmutassuk, tiszteljük őket és méltóságukat

– mondta a 20 éves Abdullah, aki a nyugat-afrikai Benin állampolgára, aki a természeti katasztrófa által súlyos károkat szenvedett Pescara del Tronto határában nyilatkozott. Abdullah több más afrikaival együtt egy 50 kilométerre lévő hosztelből kerekedett fel és csatlakozott a bajba jutottakat támogató önkéntesekhez. A nagyjából 20 fős menekültcsoport segített előkészíteni a terepet a sátrak felállításához, és részt vett egy terület megtisztításában, ahova helikopterek tudnak majd leszállni.

Ez az ő ötletük volt. Akartak csinálni valamit, így mi segítettünk nekik ebben

– mondta Letizia Dellabarba, az afrikaiakat Pescara del Trontóba szállító Human Solidarity Group (GUS) jótékonysági szervezet egyik munkatársa.

A Közép-Olaszországot szerda hajnalban megrázó erős földrengés 267 halálos áldozatot követelt, és kezd halványulni a remény, hogy találnak még túlélőket.
Olaszország 2014 eleje óta több mint 420 ezer, főleg afrikai bevándorlót fogadott be, akik valamennyien a Földközi-tengeren keresztül érkeztek. A bevándorlási hullám rendszeresen politikai súrlódásokhoz vezet, néhány jobboldali párt azzal vádolja a kormányt, hogy nem tesz eleget az áradat megfékezéséért.

A bevándorlóellenes indulatok a mostani tragédia közepette sem csitulnak. A Libero című olasz jobboldali újság Bűnös állam felirat alatt két, egymás mellé rakott fényképet közölt címlapján, egyiken a földrengés áldozatai láthatók, miközben egy kosárlabdapályán a földön alszanak, a másikon pedig vigyorgó afrikai menekültek egy szálloda előtt, ahol a kormány elszállásolta őket.

Dellabarba elmondta, hogy a hozzájuk csatlakozó bevándorlók muszlimok, és nagy részük Burkina Fasóból, Nigerből és Szenegálból érkezett. Mindannyian embercsempészek segítségével gumicsónakon jutottak el Olaszországba. Néhányan közülük börtönben volt Líbiában, mielőtt vállalkozott volna a kockázatos földközi-tengeri útra, amelynek során már több ezer menekült vesztette életét. A segélyszervezet munkatársa hozzátette, hogy a velük együttműködő csoport összes tagja Olaszországban keres menedéket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik