Nagyvilág

Eltelt 90 év, és még mindig szabályozzák, mit viselhetnek a nők a parton

Az esetek többségében a fürdőruha csak fürdőruha. De nem manapság. Az európaiak – muszlimok, keresztények, ateisták – vitatják, mit szabadna viselnie a nőknek a strandokon. Jelentéktelen dolognak tűnik, de nem az.

Tucatnyi francia város a “biztonság fenntartása érdekében” kitiltotta tengerpartjairól a burkinit, a muszlim nők számára tervezett ruhaneműt, amely a bikinitől és más fürdőruháktól eltérően az egész testet fedi. Az üggyel kapcsolatban pénteken délután ült össze a francia államtanács és megállapították, jogtalanul rendelt el több település is burkinitilalmat, amit azonnali hatállyal fel is függesztettek.

Rövidzárlat

A nőknek joguk, hogy szabad akaratuk szerint öltözködjenek. A döntést nem a férfiak, a rendőrség vagy a társadalom egésze hozza meg. És ez minden nőre vonatkozik, függetlenül attól, hol él, legyen az Szaúd-Arábia, Egyiptom, Irán vagy a Francia Riviéra.

A nők elleni durva, elnyomó, az emberi méltóság ellen irányuló korlátozások nem Franciaországra vagy általában véve Nyugat-Európára voltak jellemzők idáig, hanem a diktatórikus rezsimek által irányított országokra, mint Szaúd-Arábia vagy Irán, ideértve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.

Paródia, hogy a nők jogairól kell egyeztetni a világ egyik, ha nem a legszabadabb államában.

Franciaország néhány napra totálisan elfordult a nyugati értékrendtől, és az államtanács fellépéséig félő volt, hogy többé semmiben nem különbözik majd Irántól vagy a többi teokratikus államtól, ahol rendőrök figyelik a nőket nyilvános helyeken.

A burkinitilalom győzelmet jelentett az iszlamisták és azon muszlimok számára, akik korlátozni szeretnék a nők szabadságjogát. Az ISIS-propaganda imádta a közösségi médiában futótűzként terjedő fotót, amin a nizzai tengerparton egy muszlim nőt négy férfi rendőr veszi körül és levetetik róla a burkinit.

burkini-blur

Félretéve a szélsőségeseket, elfogadhatatlan, hogy egy demokratikus állam bizonyos városvezetői megszabják az embereknek, hogy mit kell viselniük. Pláne, hogy férfiak parancsolnak a nőknek.

Franciaország – csakúgy mint más európai társadalmak – meg akarja akadályozni, hogy a muszlim közösségek megváltoztassák az országukat. Jogosan, de nem feltétlen ez a megoldás ellene.

Felháborodás

A néhány bekezdéssel korábban már említett, ikonikussá vált fotón fellázadt az internet népe. Négy, gumibottal, pisztollyal és paprikasprayvel felfegyverzett egyenruhás egy kék fejkendőt viselő nőt állt körül és vetkőztetett le a törvény nevében, majd büntetést is kiszabtak az asszonyra.

A felvételeket egy 1925-ben, a floridai Palm Beach-en készült képpel hasonlították össze, melyen egy rendőr mérőszalaggal vizsgálja a mellette álló hölgy fürdőruhájának hosszát, hogy megfelel-e a strandon bevezetett előírásoknak.

Eltelt 90 év, és még mindig szabályozzák, mit viselhetnek a nők a parton

– írta az egyik Twitter-felhasználó.

Természetesen karikatúrák is ellepték a közösségi oldalakat.

“Vegye le a burkiniját, segítünk az elnyomás ellen.” 

Egyesek a szabadság nevében, mások a vallás nevében.

Közrefogva. 

Igen – Igen – Nem. Ez nevetséges!

Szabadság, egyenlőség, vetkőzés

les-dessins-sur-la-polemique-du-burkini-photo-2

Vannak itt gyerekek is!

les-dessins-sur-la-polemique-du-burkini-photo-7

Mi az a burkini?

A muszlimok körében elterjedt ruhaviseletet Aheda Zanetti, egy ausztrál divatguru tervezte.

2004-ben testvére sokat harcolt azért, hogy lánya bekerüljön a helyi kézilabda csapatba Ausztráliában, viselete miatt ugyanis sokáig nem lehetett tagja az együttesnek. Amikor végül engedélyt kapott erre, a család azt látta, hogy viselete alkalmatlan.

Úgy nézett ki, mint egy paradicsom, vörös volt és kimelegedett.

Aheda eldöntötte, tervez egy olyan ruhát, amely az ausztrál, nyugati életmódot sugározza, de közben muszlim lányok igényeit is kielégíti. Ahogy a burkini elnevezés is két kultúrát hivatott összeolvasztani: a nyugati bikini szót az muszlim burkával elegyítette.

Aheda szerint a ruhadarab szabadságot adott a muzulmán nőknek, a burkini lazaságot, boldogságot, örömöt és egészséget jelent. Azt a lehetőséget biztosítja, hogy a muszlim nők kimehessenek a tengerpartra.

Szívesen lennék Franciaországban, és mondanám, hogy emberek, félreértettétek. Annyi probléma van a világban, miért gyártotok még egyet? Gyűlöletet csináltatok egy olyan termékből, amely a boldogságot, az élet élvezetét  és a fitness életmódot jelentette. Mik a francia értékek? Miért mondják, hogy a burkini nem összeegyeztethető a francia értékekkel? Szabadság? Ha megmondjátok, hogy mit viseljünk, megszabjátok, hogy mit tehetünk, azzal visszakülditek a nőket az otthonaikba – akkor mit tegyünk, mit akartok?

– nyilatkozott a Guardiannak a divattervező.

Kínos tények

  • Alig hordtak burkát és nikábot, mielőtt betiltották Franciaországban.

Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök a burka 2009-es betiltásakor úgy fogalmazott, a ruhadarab a lealacsonyodás szimbóluma. Csak arról feledkezett meg, hogy a Belügyminisztérium szerint akkoriban mindössze páran hordtak burkát az országban.

Fontos megjegyezni, hogy a burka tulajdonképp egy fátyol, amely Dél-Ázsiában és Afganisztánban elterjedt és egy lepel takarja el a nők arcát. Európában sokkal többet találkozni az arab országokban népszerű nikábot viselő asszonyokkal, amelyből csak az illető szemét hagyja szabadon.

A rendelkezésre álló adatok szerint mindössze kétezer nő járt nikábban az utcákon a 2000-es évek végén. Sokak szerint pedig még ez a becslés is túlzás.

  • A büntetettek lázadnak

Nem úgy tűnik, hogy a tilalom elrettentőként hat, a nők még mindig hordják a nikábot a franciáknál.

2015-ben 1546 bírságot szabtak ki,, sok nőt pedig többször is elővett a rendőrség: egy asszonyt például 33-szor. Az érintett nők közül sokan így lázadnak a francia állam ellen.

Bár a törvények szerint büntetendőek a férfiak, akik kötelezik feleségeiket, női hozzátartozóikat a nikáb vagy a burka viselésére, soha egyetlen embert sem állítottak bíróság elé Franciaországban emiatt.

  • Egy üzletember kifizeti a nők büntetését

Franciaországban akár 150 eurós – körülbelül 47 ezer forintos – bírság is járhat érte, ha valaki az arcot teljesen takaró fátyolban mászkál az utcákon. Rachid Nekkaz tehetős üzletember és emberjogi aktivista az elmúlt időszakban legalább 1165 büntetést fizetett ki a nők helyett Franciaországban. Belgiumban további 268-at, Hollandiában kettőt, Svájcban egyet.

Összesen 245 ezer euró büntetést vállalt magára. Elmondása szerint azért cselekszik így, hogy a nők ne féljenek többé nikábot, burkát vagy burkinit felvenni.

  • Nem muszlim nők is hordanak burkinit

Zsidóknak, hinduknak, keresztényeknek és mormonoknak is adtunk el burkiniket különböz méretekben. Még férfiaktól is volt megkeresésünk

– fogalmazott a tervező Zanetti.

A divatszakember elmondta, vásárlóik legalább 40 százaléka nem muszlim vallású volt.

A lecke

Világszerte nők millióinak kell beletörődnie, hogy nem dönthetik el, mit vesznek fel reggel. Az iszlám vallás valóban azt diktálja, szerényen kell öltözködniük, de ezt többféleképpen lehet értelmezni, ami általában a férfiakra hárul.

Szaúd-Arábiában a nők hosszú, fekete, laza köpenyt viselnek, a nyilvánosság előtt csak így jelenhetnek meg, függetlenül attól, hogy akarnak-e vagy sem. Iránban elvárás a nők irányába, hogy sose legyen látható a hajuk. Mindkét országban a hatóság ellenőrzése alá esnek, ami mélyen sértő a modern női társadalomra nézve.

Az Iszlám Állam által uralt területeken a nőket megkötözik, ha nem megfelelően öltözködnek. Kétrétegű fátyolt, nikábot, csadort és kesztyűt kell magukon viselniük. Ezeken a területeken a tomboló hőség kínozza tovább a nőket.

Sok országban nem formálisan, sokkal inkább társadalmi nyomás által kényszerítik a nőket a ruhaválasztásra. Gyakran előfordul, hogy míg a férfiak rövidnadrágban nyaralnak, feleségük méternyi sötét dresszben kíséri őket.

Egyiptomban például a szexuális erőszak visszaszorításáért, társadalmi nyomásra lett gyakorlatilag kötelező a nikáb viselése, de egy 2013-as kutatás szerint az egyiptomi nők 99 százaléka esett már áldozatául szexuális zaklatásnak, még ha az arcot teljes mértékben fedő nikábban is volt.

Mindez arra enged következtetni, hogyha a franciák szeretnék felszabadítani a nőket az elnyomás alól, támogatniuk kell a szabadságot. Úgy, hogy minden nőnek – legyen bármilyen vallású is – meg kell adni a lehetőséget, hogy maga öltözködhessen. Ez nemcsak egy pozitív visszajelzés lenne a korábban felsorolt országokban élő nők számára, de lehet, hogy még kevesebb burkinit látnánk az európai strandokon.

Mert az emberek dönthetnének arról, mit vesznek fel és mit nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik