Nagyvilág

A török kormány bűnözőket enged ki a börtönökből

Szabadlábra helyezték a 2006-ban megölt Andrea Santoro katolikus pap gyilkosát a török kormány azon rendeletének értelmében, amely miatt mintegy 38 ezer rab nyeri vissza szabadságát hatósági felügyelet mellett.

A pap a templomban térdepelve imádkozott, amikor 2006-ban az akkor 16 éves, iszlamisták befolyása alá került Oguzhan Akdin lelőtte a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városában. Mindez akkoriban történt, amikor a muszlim világ egy része felháborodott azon, hogy európai lapokban karikatúrák jelenhetnek meg Mohamed prófétáról.

Akdint 18 éves börtönbüntetésre ítélték.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter augusztus közepén jelentette be, hogy felügyelet mellett több tízezer rabot engednek ki a török börtönökből. Egyúttal hangsúlyozta, hogy nem kaphatnak ilyen engedményt büntetésükből azok, akiket súlyos bűncselekményekért, például emberölésért ítéltek el.

Akdin 2012-ben ráadásul meg is szökött a börtönből, de félórán belül elfogták.

A Turkish Minute nevű hírportál szerint szabadon engedték egy hotel korábbi tulajdonosát is, akit több tucat ember haláláért mondott ki felelősnek a bíróság, mert szállodája 2011-ben összedőlt egy földrengésben.

Az oldal szerint a júliusi puccskísérlet nyomán hozott rendelettel a török kormány bűnözőket enged szabadon a börtönökből, hogy helyet csináljanak a nagyszabású tisztogatásokban gyanúba keveredett újságíróknak, üzletembereknek, közalkalmazottaknak és tudósoknak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik