Nagyvilág

A Koránt is betiltaná a holland szélsőjobb

Drasztikus intézkedéseket helyezett kilátásba Geert Wilders pártja.

A szélsőjobboldali holland Szabadságpárt, amely egyre nagyobb támogatottságnak örvend a jövőre esedékes választások előtt, programjába foglalta, hogy betiltanák a Koránt és bezáratnák a mecseteket, valamint a muszlim iskolákat. Ezt a párt vezetője, Geert Wilders a Twitteren közölte még csütörtökön.

A Szabadságpárt szerint iszlamizálódik az ország, de ők ezt olyan drasztikus intézekdésekkel fordítanák vissza, mint a határok lezárása, a menekülteket befogadó központok bezárása, a muszlim országokból érkező menedékkérők kitiltása és a vallási viseletek, fejkendők betiltása.

Wilders pártjának jelenleg 12 képviselői helye van a 150 fős parlamentben, de egy augusztusi felmérés szerint, ha most tartanák a választásokat, 28 helyet is kapnának. Ennél voltak népszerűbbek is, tavaly 38 parlamenti helyre lett volna elég a támogatottságuk.

A pártvezér, akinek októberben egyébként bíróság elé kell állnia rasszista gyűlöletkeltés miatt, azt is kilátásba helyezte, hogy mindent megtesz azért, hogy Hollandia is népszavazáson döntsön az EU-ból való kiválásról. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik