Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Összenőtt, ami összetartozott: Farage Trump mellett kampányolt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 25. 07:23

Együtt kampányolt Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölttel szerdán este Mississippi államban Nigel Farage, a Brexitet, vagyis az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépését szorgalmazó angol politikus.

A nagygyűlést a déli állam fővárosában, Jacksonban tartották, és ezúttal Donald Trump alig beszélt. Amint a pódiumra lépett, a vendéget dicsérő néhány szó után átadta a mikrofont az angol meghívottnak.

Ovációval fogadott beszédében Nigel Farage azt fejtegette, hogy hozzá hasonlóan Donald Trump is a politikai elit ellenzője, és szintén gátat vetne a bevándorlásnak. Mindazonáltal leszögezte: nem biztosítja támogatásáról Trumpot, mert – mint fogalmazott -, nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, mint Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, aki az Európai Unióban maradásra ösztökélve az Egyesült Királyság polgárait, beavatkozott a szigetország belügyeibe.

Farage azonban közvetve mégiscsak Trump mellett foglalt állást. Így fogalmazott: “ha amerikai állampolgár volnék, nem szavaznék Hillary Clintonra, még ha fizetnének is érte”. Majd, mintegy nyomatékot adva szavainak, leszögezte: “Nem szavaznék Hillary Clintonra, még ha ő fizetne is érte”.

A brit politikus aktivitásra is buzdította a nagygyűlésen megjelenteket, mondván: “vegyék fel a bakancsukat”, és menjenek kampányolni. Véleménye szerint ugyanis “minden lehetséges, ha elegendő számú jóakaratú ember készen áll arra, hogy szembeszálljon az elittel”.

Donald Trump a tavaszi kampányban élénken támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, ám ami a bevándorlást illeti, éppen az elmúlt napokban változtatott korábbi, keménynek mondott állásfoglalásán, és szelídebb, békülékenyebb hangokat üt meg. A múlt héten már arról beszélt, hogy emberségesen kell megoldani az Egyesült Államokban tartózkodó, mintegy tizenegymillió illegális bevándorló sorsát, szerdán pedig az amerikai Fox televízióban – Sean Hannity műsorában – már úgy nyilatkozott, hogy maradhatnak a bevándorlók, legalábbis egy részük, de állampolgárságot nem kapnak.

Donald Trump álláspontjának megszelídülését egyébként Ted Cruz texasi szenátor – aki szintén elnökjelölt-aspiráns volt – azzal kommentálta szerdán: “megmondtam, hogy Trump valójában álarcot viselő liberális”.

(Sky News, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.