Nagyvilág

Törökök hagynák el Ausztriát, mert szerintük ellenségesen bánnak velük

A társadalombiztosítási és nyugdíjpénztári befizetéseiket is vissza akarják kérni.

Az ausztriai Vorarlberg tartományban élő török munkások érdekvédelmi szervezete nyílt levelet írt a tartomány vezetőjéhez, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy törökök tucatjai hagynák el családjukkal Ausztriát az „ellenséges közhangulat” miatt.

Az „Új mozgalom a jövőért” nevű szervezet állásfoglalása szerint a törökországi puccskísérlet óta csökkent a bizalom a török származású emberek irányába, hiányzik az együttérzés, és ellenséges megjegyzéseket kapnak. Azt is írják, hogy az Ausztriát elhagyó családok visszakérik az eddig befizetett társadalombiztosítási és nyugdíjpénztári hozzájárulásukat.

Törökország és Ausztria viszonya azóta feszült, hogy az osztrák kancellár felvetette a törökök EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások felfüggesztését, a védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy Ankara a diktatúra felé halad. A törökök hétfőn hazahívták bécsi nagykövetüket, hogy felülvizsgálják a kétoldalú kapcsolatokat annak fényében, hogy Ausztriában engedélyezték a függetlenségpárti kurdok tüntetését, és szerintük Ausztriában erősödik a „törökellenes” közbeszéd.

A török külügyminiszter odáig ment, hogy kijelentette: Ausztria az idegengyűlölet és rasszizmus központja, sőt, az iszlám ellenfele lett. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik