Nagyvilág

Meghalt Walter Scheel volt német szövetségi elnök

A német liberalizmus vezető alakjaként méltatta egykori pártjának vezetője.

Meghalt Walter Scheel egykori német szövetségi elnök. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa 97 évet élt.

Scheel a solingeni városi önkormányzat képviselőtestületében kezdte politikai karrierjét, 1953-ban került be a szövetségi parlamentbe, aminek 1974-ig volt tagja. Ő volt az egykori Nyugat-Németország nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős minisztere 1961-től 1966-ig Konrad Adenauer, majd Ludwig Erhardt kancellár kormányában, melyben pártja koalíciós partnere volt a CDU-CSU pártszövetségnek.

Scheel 1968-ban lett az FDP elnöke. Pártja az 1969-es választás után a szociáldemokratákkal lépett koalícióra. Ő maga Willy Brandt kormányában alkancellár és külügyminiszter volt, majd 1974-től 1979-ig szövetségi elnök.

Az FDP jelenlegi elnöke, Christian Lindner a német liberalizmus vezető alakjaként méltatta szerdai nyilatkozatában Scheelt, aki jelentős érdemeket szerzett a háború utáni német társadalom liberális jellegének formálásában, valamint a kelet és nyugat szembenállásának enyhülésében, ahogy abban is, hogy az egykori Nyugat-Németország az ENSZ-tagság 1973-as megszerzésével a nemzetközi közösség megbecsült tagjává válhasson.

Az elhunyt politikust Joachim Gauck szövetségi elnök, Angela Merkel kancellár, valamint a Bundestag pártjainak vezetői is méltatták. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik