Nagyvilág

Százhúsznál is több halottja van az olaszországi földrengésnek

Az olasz miniszterelnök szerda esti bejelentése szerint már több mint 120 áldozata van annak a 6,1-es erősségű földrengésnek, amely az ország középső részén, Perugia térségében pusztított szerdán hajnalban, nem sokkal fél négy után. 368-an megsebesültek, több száz embert még eltűntként tartanak számon.

A térségbe látogató kormányfő szerint mérhetetlen a fájdalom, az országnak mindenekelőtt szolidaritást kell tanúsítania, hogy úrrá legyenek a földrengés kihívásain. Gondoskodnak a térség lakóinak lehető legteljesebb ellátásáról, senkit nem hagynak magára – mondta Renzi, aki arról is beszélt, hogy az olasz kormány 235 millió euró azonnali gyorssegélyt biztosít.

A La Repubblica című lap azt írja: az áldozatok közt van egy négytagú család, akiket egy helyszínen lévő fotós szerint tucatnyi ember próbált puszta kézzel kiásni a romok alól Accumoliban, de mire elérték őket, már nem lehetett rajtuk segíteni. A halottak közt van egy kilenc hónapos és egy másfél éves kisgyerek is.

A mentésről készült videókat itt láthatja. 

A legsúlyosabb a helyzet Ascoli Piceno tartományban, Accumoli, Amatrice, Posta, Rieti, Pescara del Tronto és Arquata településeken. Több tucat embert még mindig eltűntként tartanak számon, és a mentőcsapatok attól tartanak, hogy az idő előrehaladtával nőni fog a halálos áldozatok száma.

Amatrice nincs többé

Amatrice polgármestere, Sergio Pirozzi sírva nyilatkozott arról, hogy a település fele “nincsen többé”. A több mint 2600 lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és a törmelékek miatt. A romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani. A SkyTG24 tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan “szétrobbantak” a rezgésekben, és a várost reggel porfelhő fedte be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is ott vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült. A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek. A sérültek jelentős száma miatt a hatóságok véradásra szólították fel a lakosságot.

Amatrice és Accumoli területén sátrakat állítanak fel a fedél nélkül maradottak számára. Az első becslések szerint több ezren veszítették el a tetőt fejük fölül. Stefano Petrucci, Accumoli polgármestere azt mondta, egyedül ezen a településen 2500 embert érint ez a probléma. Közülük mintegy kétezren turistaként látogattak Accumoliba. Petrucci azt mondta, hogy a településen jelenleg egyetlen ház sem alkalmas a lakhatásra. “Sátorvárost kell felállítanunk az egész lakosságnak” – tette hozzá.

Amatrice, 2016. augusztus 24. Légi felvétel összedőlt épületek romjairól az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében 2016. augusztus 24-én. A természeti csapásnak legkevesebb harminchét halálos áldozata van és több mint százan eltűntek. (MTI/AP/Gregorio Borgia)
Amatrice romjai a levegőből (MTI/AP/Gregorio Borgia)

A RAI olasz állami televízió arról számolt be, hogy egy Marche régióbeli kis faluban, Pescara del Trontóban több mint 100 embert keresnek. A BBC brit közszolgálati média úgy tudja, csak Accumoli területén 150 embert tartanak számon eltűntként.

Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott, heti általános audienciájának kezdetén azt mondta, alig talál szavakat arra, hogy a földrengés miatti mély fájdalmát kifejezze. “Nagyon mélyen lesújtottak Amatrice polgármesterének szavai, miszerint az egész település megszűnt létezni, és az a tudat, hogy az áldozatok között gyerekek is vannak” – tette hozzá.

Nápolyban is érezték

A hajnali 3 óra 38 perckor bekövetkezett földmozgást Riminitől Nápolyig érezni lehetett, az olasz fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,2-es erősségűnek mérte a földmozgást, amelynek epicentruma a Rómától 170 kilométerrel északkeletre lévő umbriai Norciánál volt nagyjából 10 kilométeres mélységben. Az európai szeizmológiai központ (EMSC) 6,1-es magnitúdójú földrengésről írt, míg az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) 6-os erősségű földmozgásról számolt be, amelynek az epicentruma Norciától délebbre, Accumolihoz és Amatricéhez közel volt.

Az INGV újabb földrengések veszélyére figyelmeztetett. Az intézet 60 utórengést regisztrált az első nagy földmozgást követő négy órában, közülük a legerősebb 5,5-es magnitúdójú volt.

Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít. A mostanihoz hasonló legutóbbi nagy földrengés 2009-ben volt és az Abruzzo régióban lévő L’Aquila városát sújtotta, több mint 300 ember halálát okozva. A XX. század legpusztítóbb rengését 1908-ban jegyezték fel az országban, amikor délen, Calabria és Szicília régiókban mintegy 80 ezer ember vesztette életét a földmozgás és az azt követő szökőár következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik