Nagyvilág

Drótkerítést építenek a norvégok az orosz határra

Kétszáz méter hosszú lesz, de vannak, akik ezt is sokallják. Idén még nem érkezett menekült a sarkvidéki határon.

Norvégia kétszáz méter hosszú drótkerítést épít Sotrskog határállomás környékén, ahol tavaly 5500, többségében szíriai menekült érkezett Oroszország felől. A kormány közlése szerint ez a biztonság fokozását szolgálja, és még a tél beállta előtt megépítik, hogy nehezebb legyen az erdőn keresztül Norvégiába jutni.

Ugyanakkor a norvég bevándorlásügyi hatóság közlése szerint idén még egyetlen menedékkérő sem érkezett a sarkvidéki határon át.

Az érintett térség polgármestere, Rune Rafaelsen azt mondta, nem érti, miért van szükség a kerítésre. „Manapság túlságosan is sok kerítést állítanak fel Európában” – jelentette ki.

Az ellenzék és civil szervezetek szerint a kerítésépítés a hidegháború szellemét idézi meg egy olyan térségben, ahol a Szovjetunió bukását követően alapvetően jó viszony alakult ki a felek között. Oroszország ugyanakkor eddig nem jelezte, hogy nehezményezné a norvég kerítésépítési terveket, ők sem bontották le a Norvégiával közös határon a hidegháború idején emelt kerítést. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik