Nagyvilág

Az amerikai alelnök szerint is „terroristák” a török puccs mögött állók

Szíriának egységesnek kell maradnia, de segítik a kurdokat – mondta Joe Biden. Ez nem annyira tetszett Erdogannak.

Az Egyesült Államok erősen támogatja, hogy Törökország saját maga ellenőrizze a határait – jelentette ki Joe Biden.

Az amerikai alelnök szerdán Ankarába látogatott, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is tárgyalt. A megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón elmondta: az Egyesült Államok légi fedezetet adott Törökországnak a szerdán elkezdett szíriai hadműveletéhez.

Biden úgy vélekedett: Szíriának teljesnek és egységesnek kell maradnia, nem támogatja a kurdok törekvését az ország autonóm közösségekre való feldarabolására. Segítik viszont a szíriai kurd népvédelmi erőket az Iszlám Állam terroristái elleni harcukban, ami feszültséget okoz az amerikai-török kapcsolatokban, a törökök ugyanis a kurdokat is terroristáknak tartják.

A sajtótájékoztatón Erdogan ki is jelentette, hogy szerinte attól nem lesz ártatlan egy terrorista szervezet, hogy harcol egy másik terrorista szervezet ellen.

Az amerikai alelnök egyetértett abban a török kormánnyal, hogy a puccskísérlet mögött állók „terroristák”. Fethullah Gülen kiadatásával kapcsolatban azt ígérte, hogy ha összegyűlnek ellene a bizonyítékok, akkor átadják az ügyet a szövetségi bíróságnak, amely meghozza a döntést. Barack Obamának nincs alkotmányos joga dönteni a kiadatásról – szögezte le Biden.

Erdogan szerint Gülen továbbra is Amerikából irányítja „terrorszervezetét”, ezért nem szabad semmibe venni a kiadatási kérelmet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik