Nagyvilág

Az amerikai alelnök elment Ankarába, hogy szolidáris legyen a török vezetéssel

Gülen kiadatásával viszont ő is óvatos.

Törökországban járt szerdán az amerikai alelnök. Joe Biden elmondta: Washingtonnak nem volt előzetes értesülése a puccskísérletről, de ha lett volna, mindent megtett volna annak megfékezésére. Kitért arra is, hogy együttműködnek a török hatóságokkal a Fethullah Gülenre vonatkozó bizonyítékok értékelésében, de a kiadatási kérelemnek meg kell felelnie a jogi normáknak.

Biden kijelentette: az Egyesült Államoknak nem áll érdekében megvédeni senkit, aki árt az amerikai-török szövetségnek, az Egyesült Államok szövetségesként, partnerként és barátként tekint Törökországra. Az alelnök teljes támogatásáról biztosította Törökországot a puccskísérletet követően és azt mondta, minden segítséget megad a demokrácia megerősítése felé vezető úton.

Kitért a Törökország által támadott Népvédelmi Egységek szíriai kurd fegyveres csoportra is, azt mondta: el fogják veszíteni Amerika támogatását, ha nem húzódnak vissza az Eufrátesz folyó keleti oldalára.

A török miniszterelnök, Binali Yildirim viszont azt sürgette, hogy az Egyesült Államok vizsgálja felül a szíriai kurdokra vonatkozó álláspontját. Szerinte Szíria területi egységét meg kell őrizni, Törökország nem fogad el egy önálló kurd entitást. Azt is mondta, hogy elvárják Fethullah Gülen haladéktalan kiadatását.

Biden a puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként érkezett Ankarába. Megnézte a bombatalálatok sújtotta parlamentet, találkozott a házelnökkel és a miniszterelnökkel, később pedig fogadja Recep Tayyip Erdogan is. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik