Nagyvilág

Valami véget ért: nem támadja többé a bálnavadászokat a Sea Shepherd

bálnavadászat (bálnavadászat)
bálnavadászat (bálnavadászat)

Nem támadják többé “fizikailag” a japán bálnavadászhajókat, azok legénységét, és nem hajtanak végre a halászhajók navigációját veszélyeztető manővereket sem a Sea Shepherd Conservation Society nevű, amerikai központú zöldszervezet aktivistái egy bírói közvetítéssel létrejött alku szerint – jelentette be kedden a japán bálnavadászatot koordináló állami szervezet, a Bálnakutató Intézet.

A megállapodás értelmében a Sea Shepherd alapítója, Paul Watson kanadai környezetvédő és a szervezet többi aktivistája a nyílt tengeren nem közelítheti meg 450 méternél jobban a japán bálnavadászhajókat. Az alku részeként a japán fél visszafizeti a természetvédő szervezetnek annak a 2,55 millió dolláros kártérítésnek egy részét, amelyet a Sea Shepherd tavaly fizetett ki az évek során a halászhajókban okozott károkért. A visszakapott pénzt ugyanakkor a szervezet nem használhatja fel “szabotázsakciók” finanszírozására.

A Sea Shepherd bálnavédő hajói 2005 óta próbálják fizikailag is akadályozni a bálnák leölésében a japán halászhajókat a déli tengereken. Az akció részeként a hajóik időnként nekimennek a bálnavadász hajóknak, rendkívül csúszós és büdös vajsavval telt lufikat dobálnak a fedélzetre, vagy épp lézersugárral vakítják el a legénységet.

A Sea Shepherd ausztráliai szervezete közölte, hogy mivel az egyezség amerikai bíróság előtt jött létre, azt magára nézve nem tekinti érvényesnek, következésképp nem fogja vissza magát bálnavédelmi tevékenységében. A japán bálnavadászok szervezete is elismerte, hogy az ausztráliai Sea Shepherd-szervezet az amerikaitól függetlenül működik, de abban bízik, hogy az ausztrál bálnavédők aktivitása is csökkenni fog, mivel az egyezség tiltja az amerikai anyaszervezetnek, hogy pénzzel vagy emberrel támogassa a bálnavadászat-ellenes “szabotázsakciókat”.

Az 1977-ben alapított Sea Shepherd hírességek és más magánszemélyek adományaiból működik. Paul Watson alapító 2013-ban lemondott vezetői tisztségéről, Japán az Interpollal körözteti. Egy 1986-os nemzetközi moratóriummal összhangban Japán formálisan felhagyott a kereskedelmi célú bálnavadászattal, de állítólagos tudományos kutatások örve alatt folytatja azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik