Nagyvilág

Burkiniviselés miatt ugrottak neki a rendőrök egy muszlim anyának Cannes-ban

Pedig nem is burkini volt rajta.

Három rendőr ugrott neki egy 34 éves muszlim nőnek a franciaországi Cannes strandján, még paprikaspray-t is neki szegeztek, mondván, hogy megszegte azt az új szabályt, amely tiltja, hogy az egész testet elfedő fürdőruhát, burkinit viseljen. A nő szerint azonban nem is burkini volt rajta, hanem utcai viselet, amelyhez egy hidzsábot, az arcot nem takaró fejkendőt húzott. A vízbe se akart belemenni, csak a lábát áztatni a tengerben.

A nő elmondta: három generáció óta franciák a családtagjai, ő korábban légiutas-kísérőként dolgozott. Amikor odamentek hozzá a rendőrök, a tengerparton többen „felbátorodtak” és elkezdtek neki kiabálni, mondván, nem látják szívesen Franciaországban, „menjen haza”. A kislánya is sírva fakadt. Végül valamivel több mint háromezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott, és bűnügyi nyilvántartásba vették.

Ma nem engedtek bennünket a strandra. Holnap mi lesz, az utcára nem mehetünk? Teljesen el leszünk tiltva a vallásgyakorlástól?

– tette fel a kérdést, hozzátéve:

nem látom nyomát a szabadságnak, egyenlőségnek, testvériségnek.

Cannes polgármestere a rendőrök védelmére kelt. David Lisnard azt mondta, nem látnak szívesen semmilyen öltözetet a strandon, ami vallási hovatartozásra utal, miközben Franciaország az Iszlám Állam célpontja. Szerinte sértőek és provokatívak azok a viseletek, amelyeket a terrorszervezethez köthetnek, így veszélyeztetik a közrendet. (Daily Mail, a fotó illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik